BBC: Studiu Oxford University care arată că dexametazona ajută în tratarea COVID-19

0

Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă poate ajuta la salvarea vieților pacienților grav bolnavi de coronavirus, scrie BBC.

Tratamentul cu doze mici de steroizi dexametazona a reprezentat un progres major în lupta împotriva virusului mortal, spun specialiștii britanici.

Medicamentul dexametazonă face parte din cel mai mare studiu din lume care testează tratamentele existente pentru a vedea dacă acestea funcționează și pentru coronavirus.

Acesta a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienții care au nevoie de ventilație mecanică. Pentru cei conectați la tuburile cu oxigen, acest medicament a redus mortalitatea cu o cincime.

Dacă medicamentul ar fi fost folosit pentru a trata pacienții din Marea Britanie încă de la începutul pandemiei, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți, spun cercetătorii, citați de BBC.

În cadrul testării, conduse de o echipă de la Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienți din spital au primit dexametazonă, iar rezultatele au fost comparate cu cele ale altor peste 4.000 de pacienți care nu au primit acest medicament.

Pentru pacienții conectați la ventilatoare, acesta a redus riscul de deces de la 40% la 28%.

Pentru pacienții care au nevoie de oxigen, acesta a redus riscul de deces de la 25% la 20%.

„Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce mortalitatea – și îl reduce semnificativ. Este un progres major”, a declarat cercetătorul șef, prof. Peter Horby.

”Tratamentul este de până la 10 zile de dexametazonă și costă aproximativ 5 lire sterline pe pacient. Deci, în esență, costă 35 de lire sterline pentru a salva o viață. Acesta este un medicament care este disponibil la nivel global. Când este cazul, pacienților din spitale ar trebui să li se administreze fără întârziere”, a spus prof. Landray.

Însă acest tratament cu dexametazonă nu este insdicat să fie autoadministrat.

Dexametazona nu pare să ajute persoanele cu simptome mai ușoare de coronavirus care nu au nevoie de ajutor cu respirația.

banner