Boc plus Simion egal iubire? Ce spun profesorii Ciprian Mihali și Sergiu Mișcoiu

0

Vizita liderului AUR la Cluj, la primarul Emil Boc și atitudinea acestiua față de George Simion comentată de Ciprian Mihali și Sergiu Mișcoiu, ambii profesori la UBB. Ei spun că a fost o greșeală straregică din partea lui Emil Boc de a declara că are lucruri în comun cu George Simion, implicit cu AUR. 

George Simion a venit la Cluj și a spus despre Emil Boc: ”Îl iubim pe domnul primar. Am fost pe la dumnealui este un om rezonabil cu care se poate discuta. Îi mulțumim mult că ne-a primit. A venit și răspunsul primarului Emil Boc care a spus despre George Simion: „Avem multe lucruri comune: printre acestea susținerea valorilor naționale și a interesului național și tot ceea ce înseamnă perspectiva națională într-o Europă formată dintr-un concert al națiunilor…“

Dacă aurul se calmează, devine un partener foarte interesant pentru 2024

Iată cum vede întâlnirea dintre Emil Boc și George Simion profesorul de filosofie contemporană și fost ambasador al României în Snegal și în alte șapte state din Africa de Vest, Ciprian Mihali:

”Cred că de câteva luni bune încoace asistăm la un soi de îmblânzirea scorpie în discursul public prin care în mai multe feluri AUR ne este prezentat ca un partid respectabil. Sigur, ceea ce s-a întâmplat la Cluj are mai multe semnificații și poate fi citit în mai multe chei. Mai întâi cred că această legitimare oarecum forțată a AUR vine în urma evenimentelor de la Timișoara. Evident, Clujul fiind fruntea și fiind pe locul întâi în țară a trebuit să demonstrăm cu orice preț că noi suntem altfel, că la noi nu se petrec lucruri atât de sălbatice precum în altă parte, că la noi ușa primăriei este deschisă că primarul nostru este la birou, că el este primitor, nu fuge și nu se ascunde ca alți primari. Și până la urmă cred că a fost un mesaj pe care Emil Boc a vrut să îl transmită acela că iată lucrurile se pot face cu calm și se pot face în voie bună și în înțelegere. Rămâne problematică, însă, această listă de multe puncte comune, faptul că primarul nostru accentuează pe multe puncte comune este foarte problematic din punctul meu de vedere. Suntem într-un joc în care AUR este o variabilă foarte utilă. Dacă aurul se calmează, devine un partener foarte interesant pentru 2024”.

Revendicarea electoratului naționalist

Profesorul Sergiu Mișcoiu, de la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB este de părere că PNL, prin vocea lui Emil Boc, încearcă să preia o parte a electoratului naționalist.

Aici este în tradiția politică deja din păcate a PNL de a adopta un asemenea discurs, însă ne putem întreba pe bună dreptate dacă strategia pe care a adoptat o primarul Emil Boc este una care va aduce voturi sau din contră va fi de natură să îi îndepărteze de electoratul progresist atât de blamat în discursul AUR, dar atât de util, totuși în pușculița electorală a PNL Cluj”, a spus profesoul Mișcoiu.

AUR nu a căzut ca un satelit pe pământ

Sunt, totuși, temele AUR, utilizate și de propaganda rusească, precum un discurs antioccidental, miza pe excepționalul românesc românesc sau confesionalismul ortodox compatibile cu discursul PNL? Răspunde profesorul clujean  Ciprian Mihali:

”În mare măsură da. AUR nu a venit pe un teren virgin. AUR nu a căzut ca un satelit pe pământ la care nu ne-am uitat și iată acum amenință. AUR s-a născut pe un teren foarte bine întreținut de naționalism, de xenofobie, de șovinism, de antimaghism, de ortodoxism sau de creștinism exacerbat, pentru că aici avem și versiunile neoprotestante foarte active. Toate acestea au existat înainte. (…) Aici AUR nu a făcut decât să exploateze și să culeagă crema acestui discurs existent și în PSD și în PNL și care este discursul cel mai facil în acest moment”, a spus Ciprian Mihali.

”E cel mai facil pentru că este un discurs foarte intuitiv și în același timp un discurs care nu obligă la nimic. Nu are niciun fel de soluție. Nu am văzut singurul proiect aur până acum este acela de a permite 100 de kilograme de explozibil sau de petarde pentru pentru fiecare persoană. Deci este absolut delirant. E delirant, așa cum este discursul AUR. Nu e un partid de soluții, este un partid de frondă, este un partid de destabilizare politică și de aceea el intră foarte bine în linia discursurilor și acțiunilor politice încurajate de de Putin și de Rusia”, a mai spus Mihali.

”AUR nu lucrează pe un teren necunoscut, dar exploatează ceea ce a fost multă vreme și aș spune în permanență de 30 de ani cultivat deja și de aceea există un soi de familiaritate, până la urmă, cu discursul AUR. Sigur, avem acum un șef de galerie un pic mai simpatic care bate țara în lung și în lat. intră prin primării, ceea ce n-a făcut nici Vadim, n-a făcut nici Dan Diaconescu sau Funar. Nu, pentru că nu aveau poate nici mijloacele nu aveau liveuri pe Facebook și așa mai departe”, a mai spus Ciprian Mihali.

Cât despre metodele AUR de a atrage atenția publică, profesorul Mihali spune că acestea devin din ce în ce mai periculoase.

Există riscul unor derapaje care pot care pot degenera în violențe fizice. La Timișoara am fost la un prag de violențe fizice, la București la fel. Nu avem nicio garanție în condițiile unui stat destul de fragil din punctul de vedere și incoerent din punctul de vedere al măsurilor de protecție și de ordine publică nu avem nicio garanție că asemenea drame nu se pot întâmpla. Nu spun prin asta că membrii aur ar fi, Doamne-ferește, criminali sau ar dori să ucidă, dar cultivarea permanentă a urii a ostilității a agresivității verbale poate oricând să balanseze într o agresivitate fizică iar de acolo încolo lucrurile pot să scape foarte ușor de sub control”, a mai spus profesorul clujean.

La rândul său, profesorul clujean Sergiu Mișcoiu mai spune că declarația lui Emil Boc cu privire la lucrurile pe care le are în comun cu George Simion și implict cu AUR este una riscantă.

Cum poate fi această declarație a unui membru al aceluiași partid cu domnul Alexandru Muraru care a cerut scoaterea în afara legii a AUR o mișcare cu caracter legionar? De altfel amândoi au fost din facțiunea care l-a susținut pe dl Cîțu la președinția Partidului Național Liberal și ne putem întreba, deci, pe bună dreptate, cum un partid poate să se prezinte într-o asemenea manieră, pe două voci, în legătură cu un subiect care este important.

Emil Boc a făcut un pas mult prea departe în această în această direcție. Putea să se limiteze să spună că îl primește pe un parlamentar român în biroul său însă că viziunile sale nu au nimic de-a face cu cele ale aur și cred că toată lumea ar fi fost mulțumită cu o asemenea declarație. (…) Deci ca și mesaj, eu cred că în această declarație s a comis o greșeală și morală dar și strategică din partea primarului Boc”, a spus profesorul Sergiu Mișcoiu.

Și profesorul Ciprian Mihali este de părere că atitudinea primarului Emil Boc față de George Simion trebuie sancționată public.

”Noi le sancționăm și le denunțăm și mi se pare că este mai mult decât o greșeală. Este este un gest de lipsă de de respect față de electoratul clujean. E totuși inacceptabil după toate vulnerabilitățile și agresiunile pe care membrii acestui partid și conducerea acestui partid le-au făcut și pentru toate scandalurile pe care le-au provocat, să îi primești în primărie ca pe un partener demn de respect și cu care ai foarte multe lucruri în comun. Care pot fi acele foarte multe lucruri în comun și de ce sunt mult mai multe lucruri în comun cu AUR decât cu orice altă forță politică din țară, în condițiile în care tu ai un viceprimar de la UDMR?” se întreabă Ciprian Mihali.

Cei doi intelectuali clujeni mai spun că ei înșiși pot doar să sancționeze prin luări de poziție și prin analize. În cele din urnă, cel care se sancționează este electoratul.

VEZI ȘI:

Ciprian Mihali, fost ambasador în Senegal: Cum au fost distruse relațiile economice excepționale ale României cu țările din Africa de Vest

banner