Care este moștenirea spirituală lăsată de episcopul Florentin – Răspunde istoricul Leonard Horvath

0

Unul dintre cei mai iluștri ierarhi greco-catolici, episcopul Florentin Crihălmeanu, s-a stins din viață. În urma sa a rămas o importantă moștenire spirituală, care va influența decisiv viitorul Eparhiei Române Unite de Cluj-Gherla, spune istoricul clujean Leonard Horvath, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai.

PS Florentin Crihălmeanu a fost un episcop atipic. A avut studii de inginerie, a început să studieze Teologia în clandestinitate și a fost hirotonit în cadrul unei slujbe în aer liber, în Piața Libertății din Cluj, pentru că greco-catolicii nu primiseră înapoi bisericile confiscate de comuniști.

Și-a continuat studiile la Roma, iar în 1997, când a fost hirotonit episcop de către Sfântul Ioan-Paul al II-lea, era cel mai tânăr episcop catolic din Cluj. A fost un om de o calitate intelectuală deosebită, dar, mai presus de orice, un om de o bunătate greu de egalat, spune istoricul Leonard Horvath.

Mai multe detalii despre cel care a fost PS Florentin Crihălmeanu, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.


banner