Tot mai mulți români optează pentru a fi angajați la două locuri de muncă simultan, pentru a-și suplimenta veniturile lunare pe termen lung. 70% dintre respondenții unui studiu realizat de cea mai mare platformă de recrutare din România, eJobs, precizează faptul că un salariu mai mare la jobul principal sau oboseală fizică și emoțională sunt motivele pentru care aceștia ar renunța la decizia de a activa în două locuri de muncă.
Pentru 10% dintre respondenții sondajului derulat în luna iulie, pe un eșantion de 1200 de angajați, dorința de a se angaja la încă un job a reprezentat o consecință a faptului că primul loc de muncă nu era suficient de solicitant, iar timpul liber rămas le permitea să își desfășoare activitatea și în altă parte.
Totodată, românii nu ascund faptul că lucrează, simultan, în două locuri diferite. Jumătate dintre angajații pe care a fost derulat studiul eJobs au declarat că ambii angajatori știau de existența celuilalt job, în timp ce doar 21% au păstrat doar pentru ei această informație.
”Odată cu intrarea în normalitate a stilului de muncă remote, angajații au devenit mai stăpâni pe felul în care își gestionează timpul și pot, astfel, să jongleze mai ușor cu două joburi. […] Chiar și în aceste condiții, 72% dintre ei aleg să adauge un job part time locului de muncă de bază pe care îl au și care este full time. 13% susțin, în paralel, două locuri de muncă full time, 6% două part time, iar 9% au un job de luni până vineri și încă un job în weekenduri”, a precizat directorul de comunicare eJobs România, Ana Călugăru (foto).
Dificultățile întâmpinate atunci când ai două locuri de muncă
Întrebați care sunt cele mai mari dificultăți apărute odată cu activarea la două joburi diferite, 60% dintre respondenții studiului au menționat păstrarea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Interesant este faptul că doar 10% dintre angajații chestionați au precizat că simt că nu reușesc să fie performanți la ambele locuri de muncă.
Totodată, deși aproape jumătate dintre respondenți au declarat că ar renunța la unul dintre cele două joburi în cazul în care un angajator le suplimentează venitul lunar, doar 3% vor renunța la un loc de muncă odată ce strâng o sumă suficientă de bani pentru o achiziție importantă pe care și-au planificat-o. Nu în ultimul rând, 8,5% dintre angajații evaluați au spus că nu iau în calcul, sub nicio formă, varianta de a rămâne cu un singur job.
La momentul actual, peste 34 de mii de locuri de muncă, atât în țară, cât și în străinătate, sunt disponibile pe www.ejobs.ro, iar numărul acestora este în continuă creștere.
VEZI ȘI:
Cât câștigă un tânăr absolvent de liceu pe piața muncii din România – studiu eJobs
11 000 de locuri de muncă în HoReCa, după ridicarea restricțiilor pandemice
Aproape un sfert dintre angajați își dă demisia fără să aibă plan de rezervă
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: