Cât câștigă un tânăr absolvent de liceu pe piața muncii din România – studiu eJobs

0

Tot mai mulți tineri se află în căutarea unui loc de muncă, odată cu absolvirea examenului de Bacalaureat. Statisticile unui studiu realizat de cea mai mare platformă de recrutare din România, eJobs, indică faptul că numărul de cereri pentru joburile entry-level, respectiv pentru cele incluse în categoria “fără experiență”, a crescut cu 20% față de primele luni ale anului 2022.

Angajatorii au scos pe piață peste 25 de mii de locuri de muncă, adresate persoanelor care se află la început de carieră. Domeniile care au atras cele mai multe cereri din partea tinerilor care au terminat studiile liceale sunt cele de retail, call-center, servicii, IT și comunicații, respectiv turism și HORECA.

”Dacă a fost ceva bun în această perioadă de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piața muncii. Au înțeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei și să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job . […] Nu ne surprinde să vedem că, imediat după terminarea examenului de Bacalaureat, absolvenții de liceu își încearcă norocul pe piața muncii, chiar dacă unii dintre ei vor să se angajeze doar pe perioada verii”, a precizat directorul de vânzări eJobs România, Roxana Drăghici.

Care este salariul mediu net pentru un tânăr angajat?

Comparatorul salarial al eJobs, Salario, a evaluat care sunt domeniile în care angajații pe un post de entry-level au cele mai bune venituri lunare. Potrivit acestui studiu, salariul mediu net pentru un tânăr angajat, pe piața din România, este de 3000 de lei, iar, dintre domeniile alese de cei în căutarea unui loc de muncă, cele mai mari salarii nete sunt în industria de IT (4000 de lei), telecomunicații (3500 de lei), respectiv call-center (2700 de lei).

”Faptul că vedem, însă, un procent destul de mare, peste media la nivelul întregii piețe de candidați, a celor care aplică pentru joburi remote, ne duce la concluzia că sunt destul de mulți tineri care vor să se angajeze permanent și să poată continua munca și din toamnă, în paralel cu studiile”, a explicat Roxana Drăghici.

La momentul actual, peste 37 de mii de locuri de muncă, atât în România, cât și în străinătate, sunt disponibile pe  www.ejobs.ro, iar numărul acestora este în continuă creștere.

VEZI ȘI:

Piața muncii, la 3 luni după ridicarea restricțiilor – vezi schimbările apărute

Inginerii și arhitecții, la mare căutare pe piața muncii – află care sunt condițiile de admitere la UTCN

11 000 de locuri de muncă în HoReCa, după ridicarea restricțiilor pandemice