11 000 de locuri de muncă în HoReCa, după ridicarea restricțiilor pandemice

0

Angajatorii din sectorul HoReCa au scos pe piața muncii, după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, din 9 martie 2022, peste 11 000 de locuri, în țară și în străinătate, potrivit statisticilor eJobs România. Astfel, industria ospitalității este plasată pe locul doi în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare post-pandemie, după cea de Retail.

Cifrele înregistrate de la ridicarea restricțiilor pandemice din 2022 indică o creștere cu 153% față de aceeași perioadă a anului precedent și cu 22% în comparație cu 2019. Cea mai mare creștere înregistrată apare comparativ cu 2020, anul izbucnirii pandemiei, 262%.

Cu toate că numărul de locuri de muncă a explodat în această perioadă, doritorii să lucreze în domeniul HoReCa sunt mai puțini. O scădere cu 20% față de aceeași perioada a anului 2021 a fost înregistrată, deși cererea de personal este cu 11% mai mare decât ultimul an non-pandemic.

6000 de oferte de angajare sunt disponibile în București

Capitala României prezintă cea mai mare plajă de oferte de angajare în domeniu. Aceasta este urmată de orașe care, în general, atrag un număr mare de turiști, în special la începutul sezonului estival. Este vorba despre Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, respectiv Sibiu.

“Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival. Din păcate însă, deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. Angajatorii apelează la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, spune CEO-ul eJobs România, Bogdan Badea.

În ceea ce privește oportunitățile în sectorul HoReCa din străinătate, cele mai multe sunt scoase la bătaie în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia. Acestea reprezintă 9,4% din totalul locurilor de muncă disponibile în domeniu.

La momentul actual, peste 36.000 locuri de muncă, atât în România, cât și în străinătate, sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

VEZI ȘI:

Mai avem locuri de muncă în Cluj? Află cine angajează și ce meserii sunt cerute

Aproape un sfert dintre angajați își dă demisia fără să aibă plan de rezervă

Patronii riscă 5 ani de pușcărie dacă nu plătesc la timp contribuțiile pentru salariile angajaților! CUM reacționează reprezentanții IMM-urilor