Câți copii ucraineni refugiați au fost înregistrați în județul Cluj – platformă internațională

0

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, entitate aflată sub adminstrarea Consiliului Județean Cluj, a înregistrat, până astăzi, 18 august 2022, un număr de 120 de copii ucraineni, refugiați drept urmare a izbucnirii conflictului armat pe teritoriul Ucrainei. 

Monitorizarea copiilor veniți din Ucraina în județul Cluj este realizată prin intermediul unei platforme internaționale destinate gestionării cazurilor de protecție a copilului. Este vorba despre Primero, prin intermediul căreia, șapte lucrători sociali din cadrul DGASPC Cluj au reușit să identifice cei 120 de copii ucraineni în județ.

“Pe lângă activitățile specifice de identificare și înregistrare a copiilor ucraineni refugiați în Cluj, D.G.A.S.P.C. oferă și servicii primare de protecție a copilului. […] Scopul nostru e să-i ajutăm pe acești copii, alături de familiile din care provin, să treacă cât mai ușor peste această experiență traumatizantă”, au declarat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Ce ajutor solicită familiile copiilor identificați cu ajutorul platformei?

Odată indentificați, aceștia pot îndrumați către serviciile specializate de protecție socială, pentru a putea fi identificată situația de pericol în care se află, precum neglijare, trafic sau abuz și pentru a le fi protejate drepturile de care beneficiază.

“Toți copiii înregistrați prin intermediul platformei sunt însoțiți de către un reprezentant legal, iar din cele 120 de cazuri niciunul nu prezintă o formă de abuz asupra minorilor. […] Părinții ne cer informații cu privire la școlile unde își pot înscrie copiii, avem un grup pe WhatsApp unde discutăm cu Inspectoratul General pentru Imigrări sau cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și îi îndrumăm spre locurile unde au nevoie de ajutor”, a declarat directorul DGASPC Cluj, Nicoleta Molnar, pentru Via Cluj Tv.

Platforma Primero a fost lansată la data de 1 august 2022 și funcționează, la nivel național, cu sprijinul UNICEF România.

VEZI ȘI:

Faci cumpărături, ajuți copiii refugiați din Ucraina – vezi unde și cum

Emoții: Mircea Lucescu și Dan Petrescu se întâlnesc într-un meci caritabil dedicat refugiaților ucraineni

Lucia Suciu: Comunitatea din Chinteni este alături de refugiații din Ucraina