Tu știi cât costă un gram de marijuana? Dar de cocaină? S-ar putea să știe copilul tău! Ceea ce nu știu, în general, copiii este care sunt consecințele, cu adevărat ale consumului de droguri. Nu doar cele de sănătate, ci și cele legale. Într-o Românie depășită de această realitate a consumului de droguri printre tineri, aflați mai multe despre situația reală din Cluj de la medicul Claudia Gherman și judecătorul Cristi Danileț, invitați la România via Cluj.
Nu există în România centre de stat de post-cură de dezintoxicare
Spitalul Județean Cluj are o secție de Psihiatrie acuți, există un compartiment de toxicomani de 15 paturi. Sunt sute de cazuri de spitalizări pe an de tineri care vin și își fac strict cura de dezintoxicare, care durează minim șapte zile, în cazul benzodiazepinelor, poate dura până la 6 săptămâni, spune prof. dr. Claudia Gherman. Anul acesta au fost spitalizate 206 persoane în această secție de la Cluj ”Avem nevoie de centre post-cură în care aceste rezultate să poată să fie menținute. Or, aceste centre post-cură, în sistemul public, până la ora actuală, ele nu există”, a spus dr. Claudia Gherman.
Consumatori de la 10 ani, dealeri de la 12 ani
”Înainte de pandemie am fost invitat într-o școală privată din Cluj, în care părinții erau disperați că copiilor lor li se vând droguri la școală. S-a ridicat o mămică care a spus: copilul meu are 10 ani și i-am găsit droguri în buzunar sau a consumat droguri. Vă rugăm, vă implorăm să luați măsuri. Deci la 10 ani, înainte de pandemie, aveam deja cazuri în Cluj. Primele situații juridice pe care le-am avut cu distribuitori de droguri în școli să știți că vizau copii de 12 ani. Așadar, tineri, copilași de 12 ani împrăștie droguri prin școală”, a explicat judecătorul Cristi Danileț.
Fetele consumă mai mult decât băieții, Xanax-ul la mare căutare
”Din păcate, la liceeni consumul de droguri este foarte mare. (…) Avem o statistică care relevă că în clasa a IX-a se consumă mai multe droguri decât într-a XII-a, iar fetele consumă cu 1-2 procente mai mult decât băieții alcool și medicamente. Noi când spunem droguri nu ne referim doar la un joint de cannabis. Trebuie să ne referim aicea la pastile de tot felul, de la pastiluțele de Ecstasy care sunt droguri de mare risc, până la pastilele de tipul medicamentelor luate din spitale sau din farmacii: antidepresivele. O să fiți uimiți, dar să știți că Xanaxul este foarte comun la adolescenți. Astăzi am fost într-una dintre școlile de cartier din Cluj și elevi mi-au spus, consuma Xanax atunci când vor să se liniștească, că sunt stresați sau că sunt în depresie. Alcoolul, împreună cu medicamentele luate fără prescripție medicală și apoi drogurile, cele ușoare, precum marijuana și cele de mare risc, de la amfetamine în sus, acestea sunt prezente în școlile noastre, în special în rândul adolescenților”, a dezvăluit judecătorul Cristi Danileț.
”Dacă un copil de 14 ani, adică cel care a primit cartea de identitate, încalcă această lege (n.red. Codul Penal), eu sunt obligat de către Constituția țării să iau măsuri”, mai spune judecătorul Danileț. Ei vor avea cazier permanent.
Cât mai costă un gram de marijuana? Dar de cocaină?
Aceasta este prima întrebare pe care judecătorul Danileț o adresează elevilor cărora le explică mai multe despre educația juridică. Azi a primit acest răspuns: 60 de lei. Dar în timpul festivalurilor? 120 de lei au răspuns elevii. ”Eu de la ei învăț. Cocaina? E 100 de euro gramul. De la ei le învăț, dincolo de ce am în dosarele de la Tribunal. După care le spun pedepsele, pentru că uneori circulă niște mituri printre ei. De exemplu, astăzi am întrebat de la câte grame de droguri în sus știți voi că veți avea probleme penale? Și mi-au spus: de la 5 grame! Adică până la 5 grame nu vă facem nimic? Da-da-da, așa știm noi! Și când le-am spus că legislația din România nu permite să ai asupra ta nici măcar un gram sau o jumătate gram de orice fel de drog, au rămas șocați, unii dintre ei”, a mai spus judecătorul Danileț.
Scopul nostru nu este să prindem consumatorii, ci să îi tratăm, mai spune judecătorul clujean. Însă autoritățile luptă pentru depistarea traficanților de droguri.
Aflați mai multe din emisiune!
VEZI ȘI:
Cristi Danileț: “În Cluj, avem consum de droguri la copiii de 10 ani și trafic la cei de 12 ani”
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: