Ce înseamnă 10 mai pentru români? Un emoționant mesaj al unui om de afaceri clujean

0

Omul de afaceri clujean Mircea Crăciun a transmis tuturor românilor un emoționant mesaj de 10 Mai: ”Nu suntem o națiune de mâna a doua!”. Vă invităm să vizionați sau să citiți ce are de spus despre această zi, dar și despre români.

”10 Mai? Dincolo de încărcătura istorică, ce a însemnat pentru poporul român în perioada regalității și atunci când reprezenta, în mod oficial, Ziua Națională a românilor și a României, reprezintă un reper pe care cred că ar trebui să îl ținem toți în suflet, care a reprezentat, pentru decenii, recunoașterea oficială a valorilor morale, a centrului celulei societății, familia românească.

În viitor, sper să redevină ceea ce a fost odată. Mai mult decât atât, ziua de 10 Mai poate să fie o zi în care să ne aducem cu toți aminte de ce am însemnat în istorie și ce ne dorim cu adevărat să reprezinte în viitor statutul de a fi român și România ca și țară, ca și putere regională, ca  și viitor politic geostrategic pe care îl putem să îl avem în contextul european, în deceniile care urmează.

10 Mai ar trebui să fie o dată în care toți românii, cel puțin o dată pe an, dacă nu în fiecare zi, să înceapă să conștientizeze, să afle de unde au plecat, cine au fost, cine sunt și cine ar trebui să redevină în scena europeană și internațională, în următorii ani.

În consecință, cred că în următorii ani ar trebui să fim mândri de ceea ce suntem și de faptul că ne-am născut aici. Trebuie să conștientizăm valorile europene pe care le reprezentăm și le-am reprezentat întotdeauna, considerând inclusiv rădăcinile creștine pe care le-am avut și am fost norocoși să ne naștem așa.

Cred că fiecare ar trebui să se gândească la faptul că nu este un cetățean de mâna a doua și nici România nu este o țară second-hand, cum multora le place să ne considere și să se uite la noi de sus în jos.

Fără să vreau să fiu interpretat greșit sau ca și un naționalist extremist, cred că justa valoare a fiecărui popor trebuie considerată și apreciată în funcție de rolul pe care l-a avut în istorie, în spațiul pe care l-a ocupat.

Cred că România până în momentul de față s-a achitat foarte bine de îndatoririle pe care le-a avut, motiv pentru care acest 10 Mai, ca și următoarele care vin sper să crească nu doar valoarea și contribuția pe care o avem în spațiul Uniunii Europene, ci să crească și încrederea și mândria individuală a fiecărui român în parte, pentru ceea ce face el, nu pentru ceea ce face nici vecinul, nici altcineva în jurul lui. Trebuie să fie mândru de ceea ce face și de consecințele acțiunilor lui”.

Mircea Crăciun este manager general al unei companii clujene, Eco Garden Construct.