Ce n-am învățat din primele 4 valuri ale pandemiei: ce nu te omoară NU te face neapărat mai puternic

2

România nu a învățat nimic din eșecul gestionării valurilor precedente, este de părere medicul și statisticianul Octavian Jurma. El spune care au fost lecțiile primelor patru valuri ale pandemiei de Covid, pe care autoritățile de la noi nu și le-au însușit. Jurma a vorbit și despre faptul că varianta Omicron, deși este mai puțin periculoasă ca Delta, este de patru ori mai infecțioasă. Medicul timișorean spune că este greșită atitudinea ”ce nu te omoară te face mai puternic”, în cazul acestui virus. Trecerea prin boală lasă urme pe termen lung – ceea ce specialiștii au numit „long Covid”.

Medicul Octavian Jurma a analizat cum anume au reacționat autoritățile din România la diferitele valuri în care s-a manifestat epidemia de Covid.

Valul 4 a făcut oficial 25 000 de victime în România, neoficial, 50 000

”În valul 1 am învățat că dacă luăm măsuri rapide, imediat la debutul curbei, fără să ezităm, valul poate fi oprit înainte de a pleca. În România, valul 1 nu a produs un exces de decese, cum a produs în tot restul Europei. Dimpotrivă, au fost mai multe vieți salvate în primele șase luni ale anului 2020, în timpul anului unu pandemic decât în media anilor precedenți.(…)

Impactul economic, am văzut, a fost tranzitoriu, l-am depășit cu ușurință, iar viețile salvate au rămas. Pierderile se recuperează, viețile pierdute – nu se recuperează. Am renunțat în valul 2 la această abordare, am lăsat valul să evolueze până mult spre vârf, înainte de a lua măsuri, prin urmare am avut un număr foarte mare de decese. În vlalul 3 am procedat la fel, dar s-au luat ceva mai din timp măsuri, inclusiv școlile s-au închis, după 1 la mie și 3 la mie, deci a fost ceva mai bine gestionat.

Am avut tot peste 10.000 de decese, cu vaianta Alfa, iar în valul 4 am decis să încercăm scenariul suedez până la capătul său și nu am luat nicio măsură reală de limitare a pandemiei. Dimpotrivă, le-am eliminat pe cele pe care au rămas din valurile 2 și 3, astfel încât valul 4- Delta a fost devastator pentru noi, cu peste 25.000 de decese oficiale și, probabil, peste 50.000 de decese în realitate”, a spus Octavian Jurma la Via Cluj tv.

Valul 5 a început deja, spune Octavian Jurma. Acesta se va refelcta și în cifre după Revelion și după începerea școlii.

Varianta Omicron, de 4 ori mai infecțioasă

Nu doar patru valuri ale pandemiei au trecut deja peste noi, ci și mai multe variante ale virusului Sars-Cov2. Medicul Jurma spune că deși tulpina Omicron nu e la fel de periculoasă ca Delta, ea nu trebuie subestimată, pentru că este de 4 ori mai contagioasă. Varianta Omicron pune în pericol și copiii, de aceea, medicul timoșoarea spune că și ei trebuie vaccinați cât mai curând (el însuși are doi fii pe care i-a vaccinat deja).

Long Covid nu e de ignorat

Medicul timișorean spune că este greșită atitudinea ”ce nu te omoară te face mai puternic”, în cazul acestui virus, pentru că trecerea prin boală lasă urme pe termen lung – ceea ce specialiștii au numit „long Covid”. Una dintre urmele lăsate de Covid este ”brain fog”, adică un fel de confuzie mentală car poate dura mai multe luni.

România se numără printre țările europene cu cele mai mici rate ale vaccinării. Doar în București și în județul Cluj, mai mult de jumătate din totalul populației a fost imunizată împotriva coronavirusului.

VEZI ȘI:

PANDEMIA DE LEHAMITE: Despre criza de la București, prin lentila Clujului

Vacanța forțată a copiilor, o pedeapsă pentru părinți – în România e anarhie sanitară, spune medicul Octavian Jurma