Ce poate învăța Marea Britanie de la România

0

“What Britain can learn from Romania” (Ce poate învăța Marea Britanie de la România) este un articol scris de Neil Clark, publicat săptămâna trecută în revista The Spectator. Acesta evidențiază ironia faptului că, în timp ce românii se îndreaptă spre Marea Britanie pentru un trai mai bun, britanicii ar trebui să vină în România pentru a-și aminti de cum a fost țara lor cândva.

Neil Clark descrie România ca fiind o întoarcere în timp a anilor ’80 și chiar ’70. Orașele medievale fascinante, peisajul nealterat, orașele vibrante, zonele în care înca poți găsi pe stradă cai și căruțe, dar în special spiritul României realizează asocierea pentru jurnalist. În Cluj-Napoca a descoperit magazine de specialitate de modă veche, care au dispărut de-a lungul anilor de pe străzile Marii Britanii. Acesta a reușit să își repare ceasul la un meșter, cu 70 de lei (sau 12 lire). O sumă modică, în comparație cu prețul care i s-a oferit în țara sa, de 40-50 de lire, cu mențiunea că muncă nici nu ar merita făcută.

Ce anume i-a captat atenția?

Bunul simț al clujenilor nu trece neobservat de jurnalist. Descrie politețurile acordate de zi cu zi ca fiind în stilul vechi al britanicilor. Toți cei de la care a solicitat indicații au fost amabili, de ajutor și i-au depășit așteptările. Mai mult, pe drumul înapoi, acesta a fost invitat la nunta a doi români care trăiesc în Anglia și cu care a făcut cunoștință.

Neil Clark laudă de asemenea numeroasele biserici, credința puternică din inimile oamenilor și legăturile tari de familie pe care le-a observat. În același timp, menționează discrepanța dintre prețurile ridicate pentru localnici, în raport cu salariile și nevoia de stimulare a turismului în țară.

VEZI ȘI:

Clujul, loc de întâlnire pentru Familiile Regale din Marea Britanie, Luxemburg și România

Cum a reflectat presa internațională funeraliile Reginei Maria a României, în anul 1938

banner