Ce sancțiuni poate primi ‘U’ Cluj după incidentele de la meciul cu Sepsi – care este reacția galeriei “Șepcile Roșii”

0

Galeria clujeană, prezentă pe Cluj Arena la meciul dintre ‘U’ Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe, câștigat de oaspeți cu scorul de 0-1, a afișat, în prima repriză a jocului, mai multe bannere cu texte la adresa guvernul Ungariei și a minorităților maghiare din România. În minutul 25 al partidei, arbitrul Sebastian Colțescu a trimis echipele la vestiare, din cauza scandărilor ofensatoare care răsunau pe stadion din peluza fanilor formației gazdă.

La câteva ore după meci, pe pagina de Facebook “Șepcile Roșii”, reprezentanții galeriei clujene au explicat însemnătatea gestului lor. Conform acestora, mesajele nu au fost realizate cu scopul de a fi xenofobe, ci de a protesta față de orice formă de atitudine antiromânească pe teritoriul țării noastre. Întregul comunicat al galeriei “Șepcile Roșii” poate fi citit AICI.

“Scandările noastre sunt departe de a fi xenofobe și nu incită la ură”

“Atunci când orice afirmație, gest sau faptă care atacă Imnul României, Drapelul României, românii sau pune la îndoiala granițele României, sunt tratate cu frică, bâlbâială, fără patriotism sau respect pentru România, atunci când toate astea sunt puse sub preș și mascate în toleranță, atunci cineva trebuie să atragă atenția, să facă ceva. […] Scandările noastre sunt departe de a fi xenofobe sau de a incita la ură, noi doar poftim afară de pe pământul nostru, musafirul care-și bate joc de ospitalitatea noastră, de ce iubim și-i sfânt pentru noi“, este precizat în comunicatul galeriei clujene.

Deși galeria Universității Cluj consideră că nu este justificată impunerea unor sancțiuni drept urmare a scandărilor acestora, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) sau alte instituții antidiscriminare din România pot lua măsuri împotriva clubului clujean, în cazul în care reprezentanții acestora consideră că atitudinea fanilor de pe Cluj Arena contravine standardelor în vigoare.

Echipa Via Cluj Tv a discutat cu președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, pentru a afla dacă există sesizări față de incidentele de la meciul dintre ‘U’ Cluj și Sepsi, respectiv ce sancțiuni pot fi impuse ulterior. Declarațiile acestuia, în materialul de mai jos.

VEZI ȘI:

‘U’ Cluj, învinsă de Sepsi, după ce putea pierde la masa verde din cauza scandărilor RASISTE

Erik Lincar, după eșecul cu Sepsi: “Nu am nicio problemă să plec de la această echipă”

‘U’ Cluj revine pe Cluj Arena – vezi care este starea gazonului după UNTOLD