Ce trebuie să știi înaintea efectuării unei mamografii

0

Dr. Carmen Lisencu, expert Senologie Imagistică, vorbește despre importanța unei mamografii făcute la timp, despre cum te pregătești pentru o mamografie, dar și alte informații utile.

Mamografia poate ajuta la depistarea tumorilor chiar și atunci când acestea sunt de dimensiuni foarte mici.

Ce trebuie să știi înainte de a efectua o mamografie: să nu folosești deodorant, în special unul care conține aluminiu, spun specialiștii. O altă informație importantă este faptul că mamografia  NU doare!

Un obicei sănătos este și auto palparea, cel puțin o dată pe lună, după ciclul menstrual. ”Apariția unui nodul mamar este simptomul cel mai frecvent întâlnit și semnul care trebuie să ducă o femeie imediat la medic. De asemenea, modificările de volum ale sânului, modificările de culoare, modificările pielii sânului, așa numitul edem în coajă de portocală de care în mod cert ați auzit, precum și orice modificare care femeii i se pare că nu a existat înainte: o eroziune a mamelonului, o îngroșare a tegumentului, o creștere în volum a unuia dintre sâni, toate acestea pot fi semnele unui cancer de sân”, spune dr. Carmen Lisencu, în campania de conștientizare Pentru tine: Ce trebuie să știi despre cancerul de sân.

VEZI ȘI:

Ce trebuie să știi despre cancerul de sân: ce tipuri de tratament există în acest moment

Dr Daniela Martin: Există speranță în tratarea cancerului mamar

Cum gestionăm teama de vești proaste despre sănătatea noastră?