Cele mai bune drone militare din lume, la Câmpia Turzii

0

Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii a fost vizitată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, de generalul american de brigadă Jason Bailey, care comandă Escadrila 31 Aviano a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, și de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, generalul maior Viorel Pană. Vizita este organizată în contextul în care în baza aeriană din județul Cluj sunt programate investiții masive, de peste o jumătate de miliard de dolari.

Astfel, Câmpia Turzii va deveni un nod strategic al rețelei de apărare a statelor NATO, creată în contextul invaziei rusești în Crimeea. Deja, Baza Aeriană găzduiește un detașament de 90 de militari americani care operează cele mai moderne drone militare din lume, MQ 9 Reaper.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au cerut Congresului american să aprobe investiții de 130,5 milioane de dolari americani în Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii. Banii au fost incluși în bugetul american din acest an. De asemenea, încă din 2018, Guvernul României a anunțat că va investi peste 330 de milioane de euro în modernizarea bazei aeriene din județul Cluj. O parte a banilor ar urma să fie folosită pentru exproprierea a 370 de hectare de teren, cu care va fi mărită suprafața bazei. În plus, conducerea NATO a anunțat că va cofinanța modernizarea Bazei Aeriene 71, însă nu a fost comunicată oficial nici o sumă, până acum.


banner