Centru mobil de transfuzii de sânge al MApN, disponibil pentru publicul larg

0

Primul autolaborator pentru donare de sânge a fost livrat, în luna iulie a anului 2022, către Centru de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale (MApN). Acesta va fi folosit în vederea transfuziilor de sânge, atât de către personalul militar, cât și pentru publicul larg, iar sângele colectat va fi disponibil în spitalele din cadrul MApN și în unitățile civile.

Noul laborator pentru recoltare constă într-un autocar proiectat de Deltamed, în parteneriat cu MAN Lion’s Coach, care are lungimea de 12 metri și este dotat cu echipamente medicale, sistem de iluminat și alte facilități necesare desfășurării procesului de transfuzie.

De asemenea, unitatea mobilă este prevăzută cu un generator propriu de energie electrică, astfel încât aceasta poate funcționa oriunde, în condiții optime, și poate până la 100 de unități de sânge pe zi.

“Am reușit, în 30 de zile, să amenajăm, într-un spațiu de 24 mp, o unitate mobilă care oferă un circuit complet pentru donarea de sânge. Astfel, donatorii intră într-un spațiu de primire și înregistrare, se deplasează apoi în spațiul de consultație după care intră în sala de donare propriu zisă. […] Autolaboratorul dispune de 9 locuri pe scaune pentru deplasarea personalului care-l deservește și 3 posturi pentru donare, dar și de toate echipamentele medicale necesare pentru recoltare și păstrarea în siguranță a sângelui”, a declarat responsabilul de proiect din partea Deltamed, Claudiu Feier.

Pe lângă posibilitatea de recoltare a sângelui, centrul mobil de transfuzii are și rolul de a promova, în rândul societății românești, importanța actului de donare de sânge.

VEZI ȘI:

Donare de sânge pentru răniții din Ucraina – vezi cum poți ajuta

“AZI DONEZI, MÂINE SALVEZI” – campanie de donare de sânge la Cluj-Napoca

Donează sânge și mergi la Untold și Neversea AFLĂ când ajunge caravana la Cluj

banner