CEO PlantExtrakt: Fitoterapia, un domeniu în plină expansiune în România

0

Cum este percepută fitoterapia în domeniul sănătății, care sunt particularitățile și provocările unui business în domeniul sănătății, care este locul homeopatiei și gemoterapiei în sănătatea oamenilor, aflați din discuția cu Liviu Ungureanu, CEO PlantExtrakt, companie clujeană aflată pe piață încă din 1991. Vorbim despre un domeniu al sănătății extrem de nișat, atât din punctul de vedere al medicilor care pot prescrie astfel de tratamente, cât și al farmaciilor care vând astfel de remedii.

PlanteExtrakt este singurul producător de homeopate din România, produse care sunt asimilate medicamentelor. Fabrica clujeană produce și gemoterapice, care sunt asimilate suplimentelor alimentare.

Citiți mai jos câteva extrase din interviul acordat Via Cluj Tv sau puteți să vedeți interviul integral, în video-ul de mai sus.

”În ultimii ani au crescut foarte mult în rândul consumatorilor aceste produse de fitoterapie, pentru că lumea este mai informată, cunoaște beneficiile acestor produse și ele s-au dovedit a fi nu doar o variantă bună pentru medicina alopată, dar și un adjuvant foarte bun în tratamente, iar în multe cazuri chiar un stil de viață. Este vorba despre stilul de viață sănătos și eu cred că ideea asta a prins bine la noi”, a spus Liviu Ungureanu la Business cafe.

Materii prime din zone controlate

Via: Compania pe care o reprezentați a înțeles întoarcerea la natură într-un mod foarte frumos, și anume, materiile prime pe care știu că le folosiți sunt în anumite zone controlate. Puteți să ne spuneți puțin care sunt acestea? Știu că aveți foarte multe produse. Cum vă alegeți ingredientele pentru produsele dvs.?

Liviu Ungureanu: Avem o experiență foarte mare la capitolul acesta. Gândiți-vă că firma noastră este înființată din 1991, deci avem ani grei de lucru în piață și primul lucru la care ne-am gândit a fost să avem specialiști, oameni dedicați, pasionați, care să cunoască de unde și cum trebuie să găsească și să aducă aceste materii prime, pentru că o parte din ele sunt recoltate din flora spontană. O altă parte este cultivată. Noi avem aproximativ 20 de hectare de teren unde avem culturi bio, deci culturi controlate și o parte mică este importată la anumite standarde. O iau cu prima parte, pentru recoltat din flora spontană: îți trebuie niște skilluri deosebite, deosebite, un consum de timp foarte mare. Și o să vă dau doar câteva exemple: sunt doar anumite locații unde găsești la o anumită maturitate materie primă. Noi lucrăm cu produse gemoterapice, iar produsele gemoterapice reprezintă o categorie puțin mai deosebită în piață.

Via: Să explicăm puțin puțin ce înseamnă produse gemoterapice?

Liviu Ungureanu: Trebuie să înțelegeți că gemoterapia utilizează țesuturi embrionare ale plantelor, ceea ce înseamnă muguri, mlădițe. Noi nu procesăm decât plantă proaspătă. Mugurii respectivi trebuie să fie la o anumită maturitate, deci nici prea tineri, dar nici prea bătrâni, ca să spun așa. În anumite perioade de recoltare, dacă ai ratat perioada de recoltare, nu o să mai ai materia primă și doar în anumite zone. Iar chiar vorbeam cu specialistul nostru, avem un inginer agronom specialist, domnul Alexandru Tőkés, care lucrează în compania noastră de peste 20 de ani. A venit chiar de pe băncile facultății la PlantExtrakt și e o persoană pe care ne bazăm foarte mult, pentru că el cunoaște atât de bine, partea asta de recoltare. Sunt anumite zone care au o arie extrem de limitată. Sunt materii prime pe care le găsești, nu mai știu în județul cutare, lângă localitatea nu știu care, adică nu, nu găsești așa peste tot să fie.

Via: Cum convingeți farmaciile să să preia și să vândă mai departe aceste produse care sunt într-adevăr speciale? Exact cum l-ați explicat că sunt extra personalizate, pot fi eliberate în urma unei prescripții a unui medic care s-a specializat în și pe gemoterapie și și pe homeopatie. Cum convingeți farmaciile?

Liviu Ungureanu: În primul rând, să facem aici o diferențiere că produsele homeopate sunt medicamente, în timp ce produsele gemoterapice sunt considerate suplimente alimentare. Din punctul de vedere al farmaciștilor, vreau să tratez puțin separat, pentru că sunt două abordări diferite. Pentru partea de homeopatie există un grup restrâns de medici și farmaciști care lucrează cu produsele la nivel național. La ora actuală doctori care recomandă partea de homeopatie, pentru că și aici, ca să îl poți recomanda, ai nevoie de anumite cursuri și autorizări, sunt aproximativ 140 de medici care recomandă partea de homeopatie, iar din punct de vedere al farmaciilor care vând produse homeopate sunt aproximativ 250 de farmacii care în mod constant vând produsele respective și. Deci, e un să spun așa, un cadru restrâns de vânzare pe care noi ne-am dori să-l să-l dezvoltăm, iar pentru asta ai nevoie să găsești cât mai mulți doctori pasionați de domeniul respectiv și, bineînțeles, farmaciști. Vânzarea este total diferită față de un medicament obișnuit. Se vinde pe bază de prescripție medicală și comenzile de marfă se fac în concordanță cu aceste prescripții. Deci, produsele noastre nu le punem efectiv la raft și așteptăm ca cineva să le cumpere. Iar din punctul de vedere al rețetelor, ele sunt foarte deosebite, pentru că sunt niște rețete personalizate și customizate pentru fiecare pacient, inclusiv pentru, să spunem, aceeași patologie.

Aplicație pentru farmaciști, pentru combinarea gemoterapicelor

(…) Mă întorc pe partea cealaltă la gemoterapice, unde și aici e un business deosebit, dar vorbim despre suplimente alimentare și de ce e un business deosebit? Pentru că gemoterapia trebuie înțeleasă și recomandările și terapiile care se fac se fac prin combinarea mai multor produse gemoterapice, dar și prin utilizarea unui singur produs. Noi avem vreo 65 de produse gemoterapice unitare, adică care provin dintr-o singură plantă.

Avem 28 de sortimente de Polygemma. Este brandul nostru consacrat de produse gemoterapice, care sunt combinații de mai multe plante. Este complicat să ții la raftul unei farmacii 60 și ceva de sortimente, gândindu-mă că poate o să combin ceva din ele, motiv pentru care la ora actuală am făcut o aplicație care poate fi descărcată pe telefon, astfel încât farmacistul să poată identifica care sunt combinațiile de produse gemoterapice unitare pe care să le poată prescrie către către pacient. E ceva nou și credem că o să ne aducă, o să mărească, să spun așa, vânzările și apetitul pentru a vinde produse gemoterapice pentru niște persoane care probabil nu au neapărat o pregătire strictă pe acest domeniu.

Via: Unde credeți că se mai poate lucra la legislația din România, astfel încât să ajungă pe piață cât mai multă parte din de sănătate, din natură? Cu ce provocări v-ați confruntat?

Liviu Ungureanu: Speaker2: E mult de discutat pe subiectul respectiv și cred că e un subiect sensibil, dar pe care cred că toate companiile producătoare de suplimente ar vrea să-l aprofundeze. E o chestiune comună, nu ține doar de PlantExtrakt, ce ține de toți producătorii care sunt la noi.

Eu cred că două seturi de legi ar trebui oarecum armonizate sau îmbunătățite. Prima dată mă duc la ce ne doare cel mai mult, partea de homeopatie fiind asimilată cu medicamentele. Noi trebuie să respectăm procedurile și normativele care sunt pentru reglementarea medicamentelor. Ăsta e motivul pentru care este destul de greu la ora actuală să putem să obținem autorizații de punere pe piață pentru produsele pentru anumite produse homeopate, deoarece costurile de autorizare sunt foarte mari. Vă spuneam mai devreme că avem peste 3.500 de diluții și dacă ar fi să fim mâine, să ne îmbunătățim portofoliul, ca să oferim pacienților soluții mai multe decât avem la ora actuală, ar trebui să avem niște costuri de autorizare foarte mari. E o discuție pe care o avem acum cu Agenția Națională a Medicamentului de a avea o altă abordare pentru produsele homeopate, pentru că până acum autorizările se făceau în bulk pe listă pentru mai multe sușă homeopate. Și acum autorizarea se face individual, lucru care te pune în poziția să te gândești dacă merită să autorizezi sau nu. Pentru că dacă tu vinzi de un leu și autorizarea costă 2 lei, nu face sens vânzarea.

Via: Unde vedeți dumneavoastră această piață a fitoterapiei, în 5 sau 10 ani?

Liviu Ungureanu: Foarte departe! Nu am niciun fel de dubiu din punctul ăsta de vedere!

Aflați mai multe din interviu!

banner