Destinul și creația unuia dintre cei mai mari poeți europeni, maghiarul Ady Endre, este legată de Ciucea. El a locuit o vreme pe domeniul adus ca zestre de soția sa, Berta Boncza, care a fost cumpărat, după Primul Război Mondial, de poetul român Octavian Goga.
Memoria lui Ady Endre este onorată, în aceste zile, de muzeul care funcționează în castelul poeților din Ciucea.
Iată comunicatul Muzeului din Ciucea:
”Curând, se împlinesc 146 ani de la nașterea lui Ady Endre, cel mai de seamă poet maghiar modern, unul dintre cei mai apreciați lirici ai lumii, o personalitate emblematică a unei generații de poeți și scriitori care au contribuit în mod semnificativ la reformarea literaturii maghiare.
Un patriot, un revoluționar și un european exemplar, Ady Endre este primul literat maghiar care a avut curajul să rupă legătura cu stilurile vechi, creând, de facto, poezia maghiară modernă.
Poezia vulcanică și verbul vaticinar al articolelor acestui reprezentant al liricii moderne maghiare și europene i-au adus renumirea printre exponenții culturii noastre naționale, unii dintre care (inclusiv prietenul său Octavian Goga) au încercat să le traducă în limba română.
Deoarece versurile sale sentimentale reprezintă capodoperele simbolismului maghiar, un jalon esențial în evoluția poeziei moderne maghiare și europene, Ady Endre este considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai mari poeți ai secolului XX din țara vecină.
Bucurându-se de o receptare binemeritată în spațiul cultural românesc, această figură proeminentă a culturii maghiare a fost remarcată atât pentru credința fermă în progresul social, cât și pentru abordarea, în operele sale, a unor aspecte fundamentale ale experienței europene moderne: iubire, temporalitate, credință, individualitate, patriotism.
Cu acest prilej, am inaugurat 2 expoziții:
– Expoziția fotografică și documentară dedicată celebrării a 146 ani de la nașterea poetului A. Endre
și
– Expoziția de carte intitulată “Autorii maghiari în biblioteca poetului Octavian Goga”.
Cele două expoziții pot fi admirate la sediul Muzeului pe întreg parcursul lunii noiembrie”.
Castelul din Ciucea atrage numeroși vizitatori din străinătate. Dezvoltarea sustenabilă a turismului local este promovată de GAL Poarta Transilvaniei.
Iată filmul de prezentare al GAL Poarta Transilvaniei:
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: