În acest sfârșit de spătămână, îți propunem o ieșire în Țara Călatei. Între Cluj și Huedin se întinde o microregiune aproape necunoscută turiștilor români, cu sate unde se găsesc încă porți sculptate, case străvechi, obiceiuri autentice și dansuri tradiționale. Pregătește-te să descoperi România via Wens!
Pornim din Cluj și în aproximativ 70 km ajungem în Brăișoru, pe un drum care ne face să ajungem în Sâncraiu. Comuna este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari din zonă.
Fiecare casă este o mică bijuterie, unică în felul ei, de la poarta sculptată cu diferite motive, până la pridvorul de lemn. Aici putem învăța meșteșuguri uitate de omul modern, precum sculptura în lemn, cusutul sau țesutul. Mergem apoi spre Călățele, comuna care se întinde de-a lungul Văii Călata, până la Depresiunea Huedin-Călățele și Munții Apuseni. La Călățele avem ocazia să vedem procesul de prelucrare artistică a lemnului, realizat cu măiestrie de artiști populari.
Nu trebuie să ratăm Biserica fortificată de la Văleni, unul dintre satele ce aparțin comunei Călățele, care păstrează una dintre cele mai prețioase lăcașuri de cult din regiunea Clujului, zidită în secolul XIII și extinsă un veac mai târziu.
De aici plecăm spre Răchițele , unde prima oprire o facem la cascada Vălul Miresei, una dintre cele mai frumoase cascade din România.
Situată în versantul estic al masivului Vlădeasa, pe valea Seacă, afluent al pârâului Răchițele, cascada se află la o altitudine de 1000 m și are o înălțime de 30 m și 2 trepte. La baza treptei de sus există o marmită adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură o dispersie a apei, care seamănă cu un voal. De aici provine și numele de Vălul Miresei.
Legenda spune că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. Sper că v-am făcut curioși să de descoperiți Țara Călatei și să veniți să o vizitați. Vă invităm să explorați și alte locuri interesante de la noi, pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!
Vezi și:
Podgoriile Munteniei, pe urmele lui Dionis – Descoperă România via Wens!
Mica Elveție, Ținutul Secuiesc- Descoperă România via Wens!
Locuri de vizitat: Cheile Turzii, Salina Turda, Castrul roman Potaissa și multe altele din zona Turzii – descoperă România via Wens!
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: