Clădirea Operei Naționale din Cluj va fi reabilitată cu bani de la guvern

0

Guvernul României a aprobat în această săptămână memorandumul care face referire la un acord-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acesta, are o valoare de 216 milioane de euro și susține proiectul privind reabilitarea clădirilor culturale, printre care se numără și Opera Națională din Cluj

Memorandumul are ca și temă „Aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru susținerea Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală și a semnării textului negociat al Acordului-cadru de împrumut de către ministrul Finanțelor”. Acest proiect este dedicat restaurării și refacerii clădirilor culturale din România, iar operaționalizarea lui este preconizată pentru acest an, conform actualdecluj.ro.

“Din cei 216 milioane de euro, aproximativ jumătate se vor duce către restaurarea Muzeului Național de Istorie a României, un obiectiv care are nevoie urgent de acest proiect, iar restul banilor se vor duce către Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca”, a precizat ministrul culturii.

Clădirea Operei Naționale din Cluj a fost renovată ultima dată în anul 2005, însă atunci bugetul a făcut posibilă renovarea operei doar pe exterior.

Clădirea Operei a fost construită la începutul secolului al XX-lea, între anii 1904 – 1906, de către firma vieneză de renume mondial, specializată în proiectarea şi construirea de teatre de operă – FELLNER&HELMER, în stil secesionist uşor barochizant.

Edificiul Operei Naţionale Române şi al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca face parte din patrimoniul cultural naţional, fiind clădire monument istoric şi de artă, în atenţia UNESCO pentru monumentele special protejate.

VEZI ȘI

Despre Metavers – versiunea Internetului care prinde viață, cu Claudiu Ivan

Ateliere de creație pentru cei mici, la Easter Egg Paint