Competiție de cros pentru toate vârstele, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

0

Alergătorii de toate vârstele sunt invitați duminică, 21 august, să participe la Crosul ZCMC-Donaton, o competiție organizată în cadrul celei de-a 13-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Participanții vor parcurge un traseu care pornește din Parcul Etnografic “Romulus Vuia” și se prelungește până în pădurea Hoia, din comuna Baciu.

Organizatorii evenimentului au deschis deja înscrierile pentru cele zece categorii de vârstă disponibile: între 3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 de ani, 35-44 de ani, 45-54 de ani, respectiv peste 55 de ani. Persoanele interesate se pot înscrie la cros până joi, 18 august, ora 20:00, pe platforma www.donaton.ro. De asemenea, taxa de participare este de 15 lei, pentru cei cu vârsta mai mică de 14 ani și de 25 de lei pentru cei cu vârsta mai mare de 14 ani.

Persoanele înscrise își vor putea ridica, în data de 20 august, între orele 15:00-20:00, pachetele de start pentru cros. Toți participanții vor primi numere de concurs cu microcip, necesar în situații de asistență medicală, medalii de participare, apă, fructe și batoane energizante.

Care este legenda care a dat naștere Crosului ZCMC-Donaton?

Crosul organizat cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a fost creat pentru a cinsti amintirea păstorului Donát. Conform legendei, care datează de peste 400 de ani, acesta se afla, alături de turma sa, în pădurea Hoia, când a zărit oastea otomană, pregătită să atace orașul, prin locul care astăzi poartă denumirea de Tăietura Turcului.

Precum istoria eroului grec de la Marathon, păstorul a fugit să ducă vestea celor aflați în oraș. După ce a ajuns la Primărie și a transmis cele văzute, din cauza emoției și a efortului depus, acesta a căzut și a rămas fără suflare. În cele din urmă, oastea orașului s-a unit și a reușit să alunge inamicul. Drumul parcurs de păstor poartă și astăzi denumirea străzii Donath din Cluj-Napoca.

Crosul organizat în cinstea acestei legende va începe la ora 10:00, iar, pentru a păstra tradiția edițiilor precedente, concurenții ajunși la linia de sosire vor fi întâmpinați cu un pahar de bere sau de sirop, oferit de berăria Fóti. Mai multe informații despre Crosul ZCMC-Donaton pot fi găsite pe site-ul competiției.

VEZI ȘI:

Cum au serbat maghiarii clujeni 15 martie: o cocardă de Cartea Recordurilor, slujbe și procesiuni

Clubul de lectură în limba română, pentru copii de limba maghiară

15 martie, Ziua Libertății – Cum aniversează maghiarii clujeni Revoluția de la 1848

banner