Maghiarii clujeni serbează azi Ziua Libertății. 15 martie este ziua în care, în 1848, în Pesta, oamenii au ieșit în stradă pentru a apăra idealurile de Libertate, Egalitate și Fraternitate care îi însuflețiseră și pe revoluționarii francezi de la 1789.
Ideile Revoluției era generoase, de la desființarea iobăgiei până la libertatea presei ori libertatea comerțului. Inițial, mișcarea revoluționară i-a unit pe toți cei care detestau regimul conservator impus de ducele Klemens von Metternich în tot Imperiul Austriac.
Revoluția s-a răspândit rapid în tot Imperiul Austriac, iar la Adunarea Revoluționară din 25 martie 1848, la Târgu-Mureș, liderii revoluționari maghiari au stat umăr la umăr alături de liderii revoluționari români, precum Avram Iancu.
Însă, chiar dacă aveau aceleași idealuri sociale, chestiunea națională i-a despărțit și i-a învrăjbit pe conducătorii diferitelor națiuni din Imperiul Austriac. Astfel, o revoluție care începuse sub semnul Fraternității s-a transformat într-un sângeros război civil.
În anii 1848 – 1849, Clujul a fost unul dintre centrele revoluționare importante, iar maghiarii clujeni îi comemorează pe cei care s-au jertfit pentru idealurile revoluționare. În memoria lor, va fi oficiată o slujbă în biserica romano-catolică Sfântul Mihail, apoi va fi organizată o procesiune până la clădirea fostului hotel Biasini, locul unde se îtruneau liderii revoluționari la 1848. Acolo, vor fi depuse coroane și jerbe de flori, vor fi rostite discursuri și vor fi recitate poezii.
Însă onorarea idealurilor de Libertate, Egalitate și Fraternitate înseamnă mai mult decât o simplă comemorare. Aceste idealuri sunt valabile și azi, așa cum o demonstrează războiul tragic din Ucraina și dramele prin care trec familiile de refugiați, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár, prezent la emisiunea România Via Cluj, din studioul Via Cluj TV.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: