Conferințele Internaționale „Puck” revin la Cluj – Vor avea loc discuții, ateliere, dar și un spectacol pentru public

0

Teatrul de Păpuși „Puck”, alături de Facultatea de Teatru și Film (FTF) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” organizează în weekend-ul din 21 și 22 octombrie o nouă ediție a Conferințelor Internaționale „Puck”. Prima zi a manifestării va reuni prezentări și dezbateri ale unor profesioniști în domeniu, lansări de carte și un atelier, iar evenimentele celei de-a doua zi vor fi adresate publicului larg.

Conferința ediției de anul acesta, „Tehnici de expresie în teatrul de animație” își propune un schimb liber de idei sub forma prezentării unor lucrări relevante pentru teatrul de animație din România, într-un cadru care susține întâlnirea profesioniștilor din domeniu.

Temele propuse vor avea în prim plan creația de teatru de animație și practici de actualitate în această formă de artă teatrală. În cadrul acestui eveniment va avea loc și atelierul profesional susținut de Stephen Mottram, păpușar britanic renumit, specializat în arta marionetelor, recunoscut pentru explorarea relației dintre muzica electro-acustică și imaginea compusă din mișcări.

Întâlnirea din acest an va prilejui lansarea unei publicații care va conține lucrările prezentate în cadrul primei ediții a conferinței „Puppetry and Literature, About a Dramaturgy of the Imaginary”.

Ediția din 2022 a adus în discuție relația între creația literară și formele de expresie specifice teatrului de păpuși, iar întâlnirea din acest an va diversifica aria dezbaterilor în jurul tehnicilor de expresie, fie că este vorba despre mișcare, interpretare, tehnici vizuale, sonore sau noile media.

Lucrările care vor fi prezentate la această ediție sâmbătă, 21 octombrie, vor fi susținute în Sala Cinema a Facultății de Teatru și Film de către: Ana Crăciun Lambru (regizoare) – „Investiție și recompense în păpușerie”, Delia Gavlițchi (regizoare, manager MiniReactor) – „Teatrul de animație din România. Abandon sau Resurecție?”, Denisa Ciocoiu (Secretar literar Teatrul de Copii și Tineret „Gong”) – „Teatrul pentru copii la intersecția dintre trecut și viitor: utilizarea tehnologiiilor moderne în teatrul de animație”, Adela Moldovan (actriță) – „Esențializarea mișcării marionetei”, Florin Suciu (actor, co-manager Teatrul Magic Puppet) – „Emoția unui obiect” și Octavian Szalad (redactor Teatrul Azi) – „Puterea de expresie a păpușii literare: surse și efect dramatic”.

De asemenea, de la 16:30, Librăria Bookstory va găzdui lansarea cărții „4 piese cu susul în jos – Antologie de teatru contemporan pentru copii”.

Prima zi a manifestării se va încheia cu „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte – Note de regie”, un eveniment performativ dedicat memoriei regizoarei Mona Marian care va avea loc de la ora 18:30 la Teatrul de Păpuși „Puck”. Evenimentul are ca focus texte scrie de Mona Marian în diverse contexte profesionale și personale și își propune o călătorie senzorială și emoțională prin ultima perioadă de creație a regizoarei.

Cea de-a doua zi a conferinței, duminică, 22 octombrie se va desfășura la Teatrul „Puck”. De la ora 10:00, este programată o sesiune deschisă publicului a atelierului „Logica mișcării”, susținut de Stephen Mottram, cu actorii Teatrului de Păpuși „Puck”, iar de la ora 16:00, artistul britanic va susține prezentarea publică „Introducere în logica mișcării”.

Acest workshop își propune să răspundă la întrebări cum ar fi de ce lucrurile se mișcă în felul în care o fac sau modul în care înțelegerea mecanismelor îi ajută pe păpușari să-și exprime ideile mai elocvent.

„Mânuirea corectă este cheia pentru a transmite magia teatrului de păpuși publicului și cred că îmbunătățirea înțelegerii felului în care mișcarea comunică publicului despre ‘viața’ păpușii duce la evoluția construcției spectacolelor pe scena cu păpuși”, spune Stephen Mottram.

De asemenea, publicul clujean este așteptat de la ora 17:00 la spectacolul „Don Quijote”, în regia lui Ioan Brancu. Biletul de intrare la acest spectacol costă 40 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari și 10 lei pentru preșcolari, elevi și studenți.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacole. Pentru spectacolele instituției din această perioadă nu se fac rezervări.

VEZI ȘI:

Concert simfonic cu muzică din Stăpânul Inelelor, Lista lui Schindler și Războiul Stelelor

BATRA 2023: Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură, eveniment unic în țară, ajuns la a III-a ediție, la Cluj

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film revine la Cluj-Napoca – Află programul

 

 

banner