Corneliu Coposu și Regalitatea – Concurs în memoria Seniorului

0

Fundația Corneliu Coposu a lansat un concurs de eseuri dedicat tinerilor. Acest concurs a ajuns la cea de-a șasea ediție. Temele de concurs sunt legate de Regalitate, în contextul în care în acest an serbăm 140 de ani de la proclamarea Regatului României, precum și 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României.

Ideea concursului îi aparține președintelui executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim. Acest concurs dorește să îi ajute pe tineri să descopere idealurile marelui om de stat Corneliu Coposu. Este vorba de Seniorul politicii românești. Corneliu Coposu, descendent al unei veritabilii dinastii de fruntași români greco-catolici din Sălaj, a fost unul dintre discipolii lui Iuliu Maniu.

Corneliu Coposu a urmat școli confesionale greco-catolice, apoi a devenit student al Facultății de Drept din Cluj. În timpul studenției, a fost sportiv al Clubului Universitatea Cluj, jurnalist și lider al Tineretului Național Țărănist. După ce și-a luat doctoratul în Drept, Corneliu Coposu a devenit unul dintre apropiații lui Iuliu Maniu.

A fost pedepsit cu o scurtă perioadă de închisoare corecțională în timpul lui Carol al II-lea, fapt care i-a dezvoltat un dispreț ireductibil față de orice fel de regim dictatorial. A fost arestat din nou, de comuniști. A petrecut 17 ani în temnițele comuniste și a avut parte de un regim care urmărea exterminarea elitei României interbelice. De asemenea, a fost arestată și soția sa, Arlette Coposu, care s-a îmbolnăvit grav în temniță, apoi a murit la scurtă vreme după eliberare. Prin temnițele comuniste a trecut și bunicul lui Ion Andrei Gherasim, marele fruntaș țărănist Ilie Lazăr.

După eliberarea din temnițele comuniste, Corneliu Coposu a primit domiciliu obligatoriu în Bărăgan. A reușit să revină în București, însă a fost permanent urmărit de Securitate. Cu toate acestea, în cladestinitate, Corneliu Coposu a început să reorganizeze PNȚ, partid pe care l-a afiliat Internaționalei Creștin-Democrate.

După căderea comunismului, Corneliu Coposu a devenit liderul Opoziției democratice. A militat pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, precum și pentru restaurarea monarhiei. Din 1990, la București, i s-a alăturat și Ion Andrei Gherasim, care a devenit șeful de cabinet al Seniorului.

Corneliu Coposu a devenit un adevărat reper moral al României și a coagulat în jurul său Opoziția democratică. A murit în anul 1995, iar uriașul val de emoție generat de moartea sa a dus la victoria Opoziției din 1996 și la prima alternanță la putere din România post-comunistă.

Via Cluj TV prezintă concursul lansat în memoria lui Corneliu Coposu în 26 martie 2021, ziua în care aniversăm 140 de ani de la proclamarea Regatului României, precum și ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României, dar și ziua de naștere a lui Ion Andrei Gherasim.

Eseurile vor fi evaluate de un juriu condus de poeta Ana Blandiana, președintele Fundației Academia Civică. Câștigătorii vor fi anunțați în data de 15 octombrie, când vom aniversa 99 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Tot acest an, va aduce și decorarea Fundației Corneliu Coposu de către Majestatea Sa Margareta a României.

Aflați mai multe detalii de la Ion Andrei Gherasim, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

Redacția Via Cluj TV urează La mulți ani sărbătoriților de azi!

banner