Criză de forță de muncă la Cluj: este o piață la mâna angajaților – Veste bună: subvențiile au fost deblocate

0

În fiecare lună, există, în județul Cluj, un deficit de aproximativ 6000 de angajați, atât cu studii superioare, cât și fără. Firmele apelează și la subvențiile de stat pentru salariile angajaților. După 9 luni de subvenții blocate, fondurile au fost suplimentate. Află detalii de la Ciprian Boșca, responsabil cu relația cu mass media din cadrul AJOFM Cluj, invitat la România via Cluj.

”Nevoia de forță de muncă este una mare. La nivelul fiecărei luni, ca să vă faceți o impresie, undeva la 5-6 000 de locuri de muncă vacante declarate de angajatorii din județul Cluj. Nevoia este pe o plajă foarte mare de meserii, de ocupații, în multe domenii de activitate, începând de la construcții, HORECA, sectorul IT, sectorul retail, industria prelucrătoare. Deci nevoia există”, a explicat Ciprian Boșca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Cluj.

Subvenții reluate

Pentru a sprijini anumite categorii de persoane, AJOFM acordă subvenții firmelor care angajează persoane peste 45 de ani, tineri absolvenți, tineri NEET,  care nu sunt într-o formă de educație formală, nici în câmpul muncii, pentru persoane care sunt unici întreținători de familie, persoane care mai au 5 ani până la pensie. Aceste subvenții acum le-am dat drumul companiilor care au apelat la aceste subvenții și au depus o cerere în acest sens le vom onora”, a mai precizat reprezentantul AJOFM Cluj. Este vorba despre 2250 de lei timp de 12 luni.

VEZI AICI SUBVENȚIILE ACORDATE (meniul ”Informații utile”)

Bursă de locuri de muncă

În data de 14 octombrie 2022, la Sala Sporturilor Horia Demian va avea loc Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Firmele care participă sunt din domeniul bancar, IKT, industrie, retail, HORECA, construcții. Acestea oferă posturi atât pentru studii superioare, cât și pentru meserii.

Rată a șomajului extrem de scăzută

În județul Cluj, se înregistrează o rată a șomajului de 1,1 la sută. Media națională este de de 2,65%.

”Este o piață a muncii a celui care caută, pentru că care oferte de unde alege. Probabil că există cazuri în care își caută un loc de muncă merg de la companie la alta, în funcție de pachetul salarial sau de ce se oferă. Dar nevoia de forță de muncă este evidentă”, a mai spus Ciprian Boșca, în emisiunea România via Cluj.

VEZI ȘI:

Dorești să angajezi refugiați din Ucraina? Vezi aici ce pași trebuie urmați

Ai o firmă în Cluj? Vezi cât te plătește AJOFM dacă îți iei ucenic