Criză de sânge în spitale – află în ce condiții poți dona sânge

0

Echipa Donează sânge, fii erou! organizează în perioada 12-23 aprilie 2021 o campanie de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară. Anul acesta, pe lângă centrele universitare în care sunt universități de medicină, campania se desfășoară și în Bistrița, Baia Mare, Alba Iulia și Zalău. Află mai multe despre campanie de la Marc Damian, coordonatorul pe Cluj al ”Donează sânge, fii erou!„ și membru al Organizației Studenților Mediciniști (OSM).

La Cluj, campania are loc la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din str. Nicolae Bălcescu nr. 18, de luni până vineri în intervalul orar 07:30-11:00 și 11:30-13:30 (pe perioada pauzei vor fi dezinfectate suprafețele comune). Nu este nevoie de programare!

Campania a devenit regională

În Bistrița, campania “Donează sânge, fii erou!” va avea loc în săptămâna 19-23 aprilie la Centrul de Transfuzie Bistrița, str. Nicolae Bălcescu nr. 15, interval orar 08:00-12:30.

În Alba Iulia, echipa noastră îi așteaptă în aceeași săptămână pe donatori la Centrul de Transfuzie Alba, B-dul Revoluției 1989 nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba), în intervalul orar 07:30-12:00.

La Baia Mare, campania va avea loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, str. George Coșbuc 20. Donatorii sunt așteptați între orele 07:30 și 11:30.

La Zalău, voluntarii invită donatorii în cadrul campaniei la Centrul de Transfuzie Sălaj, str. Simion Bărnuțiu nr. 91, în intervalul orar 07:30-14:00.

Cine poate dona sânge?

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

 vârsta: 18-60 ani;

 greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;

 pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

 să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);

 să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

 să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

 să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

 să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

 să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);

 să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Beneficii

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

BlooDoChallenge – aplicația care îți răsplătește curajul și actul altruist!

Donatorii sunt invitați să își instaleze aplicația BlooDoChallenge (disponibilă pe App Store și pe Google Play) pentru a beneficia de multe oferte speciale din partea partenerilor campaniei. Este o aplicație creată de studenții de la UBB Cluj. Cu punctele acumulate în urma donării în cadrul aplicației poți accesa ofertele partenerilor campaniei. De asemenea, cu BlooDoChallenge știi mereu:

->când poți dona din nou
->istoricul personal al donărilor
->informații despre actul de donare
->când se desfășoară campanii la Centrul de Transfuzie Sanguină
->pe ce loc te afli în clasamentul donatorilor

Viața e în sângele tău, dă mai departe!

 

banner