Criza locurilor la creșă: colega de birou a lui Emil Boc, în vârstă de un an și 11 luni

0

Criza de locuri în creșele din Cluj-Napoca, dar și criteriile de departajare a copiilor care primesc locurile disponibile au provocat un inedit protest. Părinții unei fetițe care a ”picat” sub linie la disitribuirea unui loc la creșă au scris pe rețelele de socializare că primarul Emil Boc va avea, din toamnă, de când mama se va întoarce la muncă, o nouă colegă de birou, în vârstă de un an și 11 luni. Postarea a devenit virală, dar povestea este a sute de părinți care nu au ce face cu copilul lor când se întorc la muncă este o realitate la Cluj-Napoca.

”Ideea ne-a venit în momentul în care am primit vestea la care, sincer, nu ne așteptam. A fost ideea soției, recunosc, dar până la urmă, a fost un mesaj de familie: ideea soției, postarea mea, personajul principal: copilul. Ideea ne-a venit, până la urmă, ca un protest, ca o formă de a spune mai departe și de a face cunoscută nu neapărat sitiuația noastră,  situația asta care, înțeleg, eu, se confruntă mai mulți părinți, mai mulți clujeni. Dacă stăm și nu zicem nimic, nu se întâmpă nimic”, a spus Mihai Burja, tatăl viitoarei ”colege” de birou a lui Emil Boc.

Mai mult decât atât, părinții nemulțumiți de faptul că în Cluj nu sunt suficiente locuri la creșa de stat, au cerut o reducere de taxe.

”Noi am făcut și o solicitare către Direcția de Taxe și Impozite a municipiului Cluj prin care am solicitat să mi se reducă impozitul pe care îl achităm cătra dministrația locală pentru că  considerăm noi că acest serviciu public de creșe și grădiniță din cadrul orașului face parte din pachetul pe care primăria îl oferă pentru ceea ce achităm noi în ficare an”, a mai spus Mihai Burja.

Mama fetiței ”picate” sub linie la creșă spune că, de fapt, problema este reprezentată de criteriile de departajare, pe care le consideră discriminatorii.

”Mesajul a fost ironic și sper că toată lumea a înțeles ironia, pentru că nu pot trimite un copil de un an și 11 luni la domnul primar în birou, dar dacă tu mă tratezi ironic, punându-mi la dispoziție un sistem de acces atât de distriminatoriu, atunci îmi permit și eu, tot public, să te tratez cu ironie. Asta a fost exența mesajului. Asta am simțit eu, în problema aceasta, în legătură cu administrația locală. La data la care o să mă întorc la muncă, chiar mă gândeam la ziua respectivă și ce o să facem cu copilul, pentru că este foarte dificil de accesat din punct de vedere financiar tot ce înseamnă crește și grădinițe private”,  spus Oana Burja, mama fetiței.

De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că fac eforturi continue pentru mărirea numărului de locuri la creșă, însă pandemia i-a obligat să le înjumătățească și pe cele existente, spune Iulia Perșa, șefa biroului mass-media din Primăria clujeană.

”Din 2007, de când a preluat de la Ministerul Sănătății creșele, primăria a triplat numărul de locuri. Municipalitatea clujeană suportă inclusiv costurile de personal ale creșelor, având în vedere faptul că guvernul nu alocă deloc fonduri pentru susținerea acestora. Pentru susșinerea părinților, primăria clujeană a adoptat, prin hotărâre de consiliu local, un program privind plata bonelor. Anual dăm în folosință în creșă. Anul acesta, de pildă, sunt în derulare două proiecte de construire de astfel de unități cu o capacitate totală de 180 de locuri. Din păcate, din cauza pandemiei, am fost nevoiți să înjumătățim numărul locurilor din creșe, pentru respectarea reglementărilor legale în vigoare”, a precizat Iulia Perșa.

În Cluj-Napoca funcționează, în acest moment, 16 creșe aflate în administrarea primăriei, care au disponibile aproximativ 1300 de locuri. În ceea ce privește criteriile de alocare a locurilor în creșe, primesc mai multe puncte copiii care sunt crescuți de un singur părinte, cei care au frați sau surori, cei ai căror părinți au domicilul sau reședința în Cluj-Napoca sau sunt studenți, masteranzi sau doctoranzi. Aproape în fiecare an, aproximativ 1000 de copiii nu prind locuri în creșele clujene.

banner