Deja simți magia sărbătorilor cum te înconjoară, nu-i așa? Lasă magia să te cuprindă şi hai să explorăm împreună frumoasa lumea a satelor săseşti din Transilvania, dar și să vedem și Târgul de Crăciun de la Sibiu. Pregătește-te, începe România via Wens!
În drumul nostru prin satele săseşti trecem prima oară prin Mediaș sau Medieș, al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România.
Mediașul de astăzi, este un oraș pitoresc în care se resimte îmbinarea dintre vechi și nou, ce are o multitudine de stiluri arhitecturale: gotic, renascentist, neoclasic, baroc și secession.
Astfel, centrul istoric al orașului Mediaș pare ca un muzeu în aer liber. Bram Stoker, scriitorul irlandez, menționează în paginilie romanului “Dracula” , că la nunta contelui valah, vinul a fost “cel auriu de Mediaș”. De altfel, Mediașul și împrejurimile lui sunt recunoscute pentru vinurile vechi de Târnave.
Următorul loc în care ne oprim, este Moşna, unde descoperim o valoroasă moștenire arhitecturală din ținutul bisericilor fortificate de pe Valea Târnavelor. Moșna a fost în competiție cu Mediaș și cu Biertan până în anul 1533 , pentru a deveni reședința de scaun, dar acest titlu a fost obținut până la urmă de Mediaș.
Hai să vizităm și Hosman, un sat tipic săsesc ce încă păstrează peisaje medievale autentice din Europa, biserici fortificate și o moară veche, unde a fost amenajată o șură culturală și o brutărie unde se servesc rețete tradiționale. Dacă vorbim de localități săsești, nu putem să nu facem o oprire la Sibiu. Cu o istorie de peste 800 de ani, Sibiul are în spate trei mari legende, toate legate de un singur nume – Hermann. Anul acesta magia Crăciunului revine în Piaţa Mare din Sibiu, în perioada 26 noiembrie – 2 ianuarie. Târgul de Crăciun va funcționa, însă, cu o serie de restricții impuse în contextul pandemiei. După ce terminăm mult aşteptaul tur la Târgul de Crăciun din Sibiu, ne relaxăm cu o cană de vin fiert sau ciocolată caldă şi o porţie kurtos kalacs.
Acum ne îndreptăm uşor spre Castelul de lut – din Porumbacu de Sus. Valea Zânelor este un loc feeric creat special pentru a bucura turiștii, dar mai ales copii. Este un loc perfect pentru a face câteva poze, pe care să le adăugăm în albumul de familie.
Mai mergem și la Agnita unde puteți vizită Cetatea țărănească, cu o biserica în stil gotic, cu elemente renascentiste și baroce, care păstrează și astăzi vechile incinte de fortificație și turnuri.
Cei care își doresc să descopere mai multe informații despre aceste împrejurimi pot vizită Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului”.
După ce vizităm Agnita și Brădeni, ajungem în Cetatea Medievală Sighișoara, ce se află în Patrimoeniu UNESCO – orașul în care s-a născut Vlad Țepeș. Îți propunem un tur de oraș pe jos sau cu trenulețul. Mai oprim și în localitatea Viscri unde e misai se vizitezi Biserica Fortificată, Muzeul cu obiecte populare și Biserica Veche.
Mai facem o oprire, la Odorheiul Secuiesc, al 2-lea oraș ca mărime din Harghita, cu o istorie de peste 660 de ani și o vizită la salina Praid. Sper că și-a plăcut turul prin lumea satelor săsești și prin secuime. Dacă da, te invităm să deciperi și alte locuri deosebite de la noi, pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!
VEZI ȘI:
O evadare în Țara Călatei – descoperă România via Wens
Mica Elveție, Ținutul Secuiesc- Descoperă România via Wens!
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: