Aflați amănunte în exclusivitate despre Spitalul Regional de Urgență, rețeaua de apă și prima platformă park&ride.
Clujul atrage tot mai mulți bani europeni într-o Românie care este dată mereu drept exemplu negativ la capitolul absorbția fondurilor europene. Acest lucru se întâmplă deoarece administrația publică locală este mereu sub presiunea cetățenilor, care vor o viață mai bună. Iar pentru că bugetele local și județean sunt limitate, autoritățile caută resurse suplimentare acolo unde acestea există. Iar cea mai ieftină sursă de bani este reprezentată de fondurile europene. De dezvoltarea Clujului trebuie să beneficieze și regiunea, după cum spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, invitat în platoul ViaCluj.tv la emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.
Sumă imensă pentru infrastructura de apă
421 de milioane de euro cu tot cu TVA este valoarea noului contract de finanțare semnat azi de reprezentanții Consiliului Județean Cluj pentru a moderniza și extinde infrastructura de alimentare cu apă potabilă și de gestiune a apelor uzate. Banii provin din fondurile europene pentru dezvoltare regională.
Infrastructura de alimentare cu apă potabilă și de gestiune a apelor uzate este administrată de Compania de Apă Someș. Aceasta acoperă cea mai mare parte a județului Cluj, precum și județul Sălaj în întregime. După finalizarea proiectului, locuitorii Zalăului vor avea acces la apă din Munții Apuseni, adusă din lacurile de acumulare de la Gilău și de la Tarnița. În prezent, calitatea apei din Zalău, care provine din aducțiunea de la Vârșolț, este una scăzută.
Spitalul Regional de Urgență, construit pe cont propriu
Un alt proiect major pe care administrația județeană vrea să îl deblocheze este cel al Spitalului Regional de Urgență. Autoritățile județene refuză să accepte decizia Guvernului de a construi cele trei spitale regionale de urgență din Cluj, Iași și Craiova doar în viitorul exercițiu financiar european.
De aceea, Consiliul Județean Cluj a cerut oficial dreptul să aibă acces la bugetul de 150 de milioane de euro deja alocat pentru construirea celor trei spitale și să înceapă pe cont propriu realizarea proiectului. Noul spital ar urma să fie cel mai mare din Transilvania și va avea inclusiv heliport. El ar urma să fie construit în Florești.
Teren pentru primul proiect park&ride
Tot azi, administrația județeană a cerut oficial Ministerului Apărării să transfere Consiliului Județean un teren situat în apropierea aeroportului internațional Cluj-Napoca. Pe acest teren ar urma să fie construit un centru pentru expoziții, dar și primul proiect park&ride.
Concret, este vorba de un teren pe care ar urma să fie amenajate parcări pentru mașinile cu care turiștii sau navetiștii vor veni în Cluj-Napoca. Această parcare va fi conectată cu sistemul de transport în comun, dar va avea și standuri de biciclete, care vor putea fi folosite pentru a ajunge în centrul orașului și apoi înapoi în parcare.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: