Cum putem preveni bolile cardiovasculare și ce este prevenția secundară

0

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Europa, dar și din România. Statisticile arată că mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare este mai mare chiar și decât cea cauzată de cancer. Vorbim la Doctor online de la Via Cluj TV despre cum pot fi prevenite aceste boli, dar și ce pot face pacienții care suferă, deja, de boli ale inimii pentru a nu progresa afecțiunile, cu prof. dr. Dana Pop, medic primar cardiolog și internist, cadru didactic al UMF Cluj.

”Și România e pe locul I la mortalitatea prin boli cardiovasculare. Prin boli cardiovasculare înțelegem cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare, dar în primul rând cardiopatia ischemică și AVC”, a precizat în emisiune, prof. dr. Dana Pop.

Factori de risc care stau în puterea noastră să îi evităm

Vestea bună este că aceste boli pot fi prevenite, iar pentru asta trebuie cunoscuți factorii de risc. Aceștia se împart în factori pe care nu-i putem modifica, de exemplu, vârsta mai înaintată sau factorul genetic, dar e există foarte mulți factori de risc cardiovascular asupra cărora putem acționa. De exemplu: fumatul, care este un factor de risc important în apariția infarctului miocardic, dar și a a unor boli respiratorii. Alt factor de risc este obezitatea, cu o frecvență foarte crescută în România, din cauza alimentației nesănătoase. Această tendință de obezitate are o tendință de creștere în rândul adolescenților, a precizat prof. dr. Dana Pop în emisiune. Printre factorii de risc se mai numără și diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, sedentarismul etc.