Dacian Dragoș: este poate prima decizie clară a României în ceea ce privește zona Roșia Montană

0

Dacian Dragoș clarifică nelămuririle  referitor la concluziile luate în privința procesului Roșia Montană. Expertul juridic răspunde la cinci întrebări care au ca puncte centrale: ce înseamnă procesul câștigat, cum se înregistrează acest demers, dacă aceasta este o decizie finală și care este suma pe care o primește România.

Ce a câștigat România prin procesul câștigat?

“România a câștigat o închidere a situației neclare care încă plana asupra Roșiei Montane. Ce s a disputat în cadrul procesului a fost refuzul cumva statului român de a autoriza până la capăt acea exploatare minieră, iar pe de altă parte, statul român a spus că nu putem să autorizăm o astfel de investiție câtă vreme nu respectă toate reglementările naționale și europene și absolut. Intrarea în Uniunea Europeană a dus la reguli și mai stricte din perspectiva protecției mediului, care trebuiau să fie respectate.”

Depinde de condițiile de exploatare, dacă populația ar fi de acord ca statul român să continue mineritul

“Depinde în ce condiții, pentru că și în exploatarea propusă de firma respectivă nu s a contestat în zonă intenția de a face minerit, ci modul cum se va face, adică prin carieră deschisă, prin raderea efectivă a unor munți și ce ar fi rămas în loc. Era un lac de cianuri care ocupa 360 și ceva de hectare, deci era un impact asupra mediului foarte mare în încercarea.”

Înscrierea Roșiei Montane în UNESCO nu a produs prejudicii

“Odată ce este inclusă ca și sit UNESCO, știi că nu se poate face minerit cu mijloace din acestea care afectează foarte mult mediul și peisajul cultural. Deci concluzia este că nu a fost un lucru rău cu includerea în UNESCO și acum ne putem folosi această includere pentru a dezvolta zona pe partea de turism, de moștenire culturală, pe partea de mediu. Se mai poate face minerit, probabil și cu alte metode decât acestea, foarte dăunătoare pentru mediu.”

Decizia nu este una finală

“Există o cale de atac extraordinară doar în anulare, dar doar pe erori procedurale grave. Deci nu este ca în sistemul național, unde ai și apel sau recurs și se mai poate rejudeca pe fond, pe fond nu se mai rejudecă doar în cazuri excepționale. Dacă s au făcut greșeli foarte, foarte grave, atunci se poate anula. Deci nu, nu credem că se va mai întoarce această decizie.”

Suma cu care România va fi despăgubită

“Cum am citit și eu în presă, că nu am fost informați în mod oficial, este undeva la 10 milioane de euro ca și dobânzi și parcă un milion cheltuieli de judecată.”

Articol realizat de Tania Spiroiu

VEZI ȘI:

Reacția premierului Marcel Ciolacu, acuzat de „manipularea bursei” în cazul Roșia Montană

România a câștigat procesul Roșia Montană – Clujeni în echipa care a apărat România, dar și din partea RMGC

Peste 80% dintre români vor reducerea mandatului preşedintelui la patru ani, potrivit unui sondaj