David Ciceo, Aeroportul Cluj: ȘAPTE destinații care se reiau în aprilie PLUS zboruri în premieră: Agadir și Lisabona

0

La sfârșitul lunii aprilie, ar urma să fie disponibile zboruri către șapte destinații suplimentare de pe Aeroportul Cluj iar compania Hisky vine cu zboruri în premieră: Agadir și Lisabona. Aeroportul clujean estimează pierderi de 18 milioane de lei cauzate de pandemie și solicită ajutor de la guvern.

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante subiecte abordate de directorul general al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo, în emisiunea lui Raul Chiș de la Via Cluj TV.

Noi zboruri

La sfârșitul lunii aprilie, ar urma să fie disponibile zboruri către șapte destinații suplimentare de pe Aeroportul Cluj: Bologna, suspendată până în 30 aprilie, Malaga, 21 aprilie, Alicante, 23 aprilie, Telaviv, 27 aprilie, Zaragoza, 27 aprilie, Larnaca, 30 aprilie, si Doncaster, 30 aprilie. Informația a fost oferită pentru publicul Via Cluj TV de către directorul general al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo.

Există totuși un grad de incertitudine în privința reluării acestor curse, având în vedere situația epidemiologică în continuă evoluție, chiar dacă zborul cu avionul este considerat sigur pentru pasageri, potrivit domnului Ciceo. Directorul general al Aeroportului Cluj recomandă pasagerilor să se informeze în privința zborurilor pentru a se asigura că nu există curse suspendate sau anulate.

Chiar dacă pe primul trimestru Aeroportul Cluj a înregistrat o scădere a traficului de 81 la sută față de aceeași perioadă a anului 2019 (de la 563 000 pasageri la 106 000), Clujul este locul doi după București în ceea ce privește oferta de zboruri cu conexiuni relevante (oferite prin Tarom, Lufthansa și Turkish Airline).

“Lot va relua zborurile Cluj-Varșovia în luna mai, un zbor foarte bun pentru conexiuni”, a precizat David Ciceo.

Fly Dubai a amânat pentru luna septembrie operarea zborurilor Cluj – Abu Dhabi.

Premiere cu HiSky

David Ciceo a menționat și compania HiSky, care a alocat o aeronavă pe baza sa operaţională de la Aeroportul clujean.

În curând, compania va opera în premieră zboruri regulate către Lisabona (din 28 aprilie 2021, 2 frecvenţe/săptămână, în zilele de miercuri şi duminică) și spre destinaţia charter turistica Agadir, din Maroc.

Urmează zboruri regulate spre Dublin (cu data de debut – 29 aprilie 2021, 2 frecvenţe/săptămână, în zilele de luni şi joi), cât și spre 5 alte destinații charter turistice, precum Antalya (Turcia), Djerba şi Monastir (Tunisia), Hurghada şi Sharm el Sheikh (Egipt), programate spre operare încă din luna aprilie a anului 2021.

Pierderi estimate la 18 milioane de lei

În urma scăderii numărului de zboruri, Aeroportul Cluj a luat mai multe măsuri de reducere a costurilor. De exemplu, 200 de angajati din 300 lucrează cu program redus.

“Este important ca aviația să fie sprijinită, această industrie a fost printre cele mai afectate de pandemie.

Noi, prin Asociația Aeroporturilor din România pregătim o schemă de ajutor de stat. Anul trecut, am obținut 22 de milioane de lei pentru toate aeroporturile, din care 8,4 milioane de lei pentru Cluj.

Dorim să acoperim pierderi până în 2021 pentru toate aeroporturile din România. Într-o săptămână va fi finalizată schema de ajutor și urmează să ne adresăm guvernului pentru sprijin.

Începând cu 1 iulie 2020 pana în 31 decembrie 2021 estimăm pentru Aeroportul Cluj o pierdere de aproximativ 18 milioane de lei, deci probabil acesta e ajutorul de stat pe care îl vom solicita”, a afirmat David Ciceo.

Se reia licitația pentru centrul de testare

David Ciceo a vorbit în emisiunea lui Raul Chiș și despre reluarea licitației pentru amenajarea unui centru de testare COVID 19 la aeroport.

“Conform codului administrativ, tebuie să se califice două firme. Una nu s-a calificat. La acest centru se vor face teste RT-PCR și teste rapide. Va fi foarte util, atât pentru pasageri, cât și pentru clujeni în general”, a spus David Ciceo.

Cu ce companii aeriene negociază Aeroportul Cluj și ce investiții vor fi făcute aici în viitorul apropiat, aflați din emisiune.