Descoperiri arheologice la Sf Mihail: altar vechi de 700 de ani și fresce medievale

1

În urma lucrărilor de restaurare care sunt în derulare la biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, arheologii au descoperit un altar vechi de 700 de ani, fresce medievale, nivelul inițial de călcare al bisericii, pietre romane, dar și pietre funerare din diferite timpuri. Lucrările de restaurare sunt încă în desfășurare, astfel că istoricii se așteaptă să mai descopere și alte secrete ale acestei biserici importante din centrul Clujului. Detalii a oferit în exclusivitate pentru Via Cluj TV istoricul Radu Lupescu, arheolog și profesor universitar la Universitatea Sapientia:

“Încastrate în zidăria bisericii au ieșit la iveală piese sculptate profilate din etape anterioare sau de la o biserică mai timpurie. Am găsit chiar și pietre romane refolosite având în vedere atunci când au construită biserica, au săpat niște fundații adânci, au pătruns până în nivelul roman și piesele extrase de acolo au fost folosite în zidăria bisericii.

Pe parcursul săpăturilor arheologice am identificat și un nivel de călcare mai vechi al bisericii, care era cam cu un metru mai jos, mai adânc, și practic tot ce s-a construit atunci în prima fază de construcție se raportează la acest nivel. Am descoperit dalele de piatră din care era formată acest nivel de calcare, am descoperit chiar și un altar medieval de secol XIV”, a explicat profesorul Radu Lupescu.

Cercetarea arheologică a decurs în paralel cu restaurarea bisericii. A avut loc atât săpături, lucrări de supraveghere, cât și săpături mult mai extinse în anumite zone ale bisericii.

Pietre romane și fresce medievale

“Am descoperit foarte multe elemente legate de arhitectura bisericii, de etapele de construcție. Scopul săpături a fost pe de altă parte identificarea unei biserici mai vechi. Știm despre existența acestei biserici având în vedere că mormintele descoperite în vecinătatea bisericii cât și anumite pietre profilate pe care le am extras din zidăria bisericii arată că aici a existat o construcție mai timpurie, probabil stabilă secolul al XIII-lea. Însă, din păcate nu am putut identifica această biserică mai veche probabil nu nu era nu se afla pe această locație, ci puțin mai la nord de biserica actuală. Această biserică a fost începută abia la mijlocul secolul al XIV-lea, deci deja în plin Ev Mediu și a continuat până în secolul al XVI lea, în perioada Reformei”, a mai spus istoricul Radu Lupescu.

Lucrările de restaurare au scos la lumină și fresce datând din diferite perioade, unele pictate peste cele vechi. Istoricii și arheologii care se ocupă de restarurarea la Sfântul Mihail spun că acestea vor fi puse în valoare așa cum se cuvine.

În 2019 biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a intrat într un proces amplu de restaurare și conservare. În timpul acestor lucrări, specialiștii au descoperit că turnul masiv al bisericii este într o stare avansată de degradare și necesită lucrări mult mai ample.

Lucrările de restaurare au fost demarate după ce, cu câțiva ani mai devreme, cu ocazia unui concert, a căzut o bucată mare de tencuială de pe bolta bisericii, fapt care a atras atenția asupra problemelor care există în structura clădirii.

VEZI ȘI:

Perla barocă din Gherla – Restaurare fabuloasă a bisericii franciscane