Dezbatere între Emil Boc și clujeni – arborii umbroși, schimbați pentru copăcei și terase

0

Mai mulți clujeni și-au spus păsul primarului Clujului, Emil Boc, în cadrul dezbaterii publice inițiate cu ocazia relocării unor arbori sănătoși pentru a face loc de terase, în cadrul planului de modernizare a străzilor Universității și Kogălniceanu. Proiectul arhitectural prevede lărgirea zonei pietonale și relocarea arborilor, care vor fi înlocuiți cu mlădițe aduse din Italia.

Clujenii și-au exprimat dorința ca aceste străzi să rămână cât mai umbrite și oxigenate, respectiv și-au arătat nemulțumirea față de noul plan urbanistic, care pune pe plan principal viziunea arhitecturală, și nu copacii seculari care există. Clujenii au mai atras atenția asupra stării arborilor plantați de către Primărie pe malul Someșului, respectiv pe strada Ferdinand. De când au fost plantați, majoritatea s-au uscat.

Reprezentanții Primăriei au transmis următoarele precizări:

„Copacii existenți pe strada Kogălniceanu nu sunt afectați de lucrările de modernizare. Primăria Cluj-Napoca subliniază că în proiect, acești arbori nu au fost prevăzuți pentru tăiere/relocare. Arborii au fost și rămân pe aceleași amplasamente.

– la finalul lucrărilor, pe strada Universității vom regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba;

– arborii relocați de pe strada Universității sunt transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru plantare;

– aceștia vor fi plantați în parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde se constată că sunt arbori uscați;

– extracția se realizează cu un utilaj special, pentru a păstra intact întreg balotul;

– relocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor.”

Conform prof. dr. Florin Păcurar, specialist în Pratologie la USAMV, cei opt arbori care au fost până acum relocați au în jur de doi-trei ani. Conservarea lor este, astfel, mai ușoară. Pentru plantarea următorilor opt arbori, acesta recomandă ca Primăria să aștepte o săptămână-două, ca să treacă canicula, iar restul să fie plantați la toamnă.

VEZI ȘI:

Lanț uman în jurul copacilor din centrul Clujului – cetățenii se opun tăierii lor

Târgul de Turism Rural încurajează localnicii din Munții Apuseni să facă bani din turism

Proiect de lege USR, copiat de PSD

 

 

 

 

banner