Doar 75% dintre copiii din România sunt vaccinați

0

Dacă acum 20 de ani, în România erau vaccinați 95% dintre copii, acum procentul a scăzut la 75%, spun specialiștii UMF Cluj.

Infecțiile respiratorii au doua cauze principale: virusul și bacteria. Virusurile nu necesită o terapie cu antibiotic, în schimb bacteriile se tratează cu antibiotic.

România se află în primele trei locuri în Europa la prescripția cu antibiotic, astfel se apelează deja la antibioticele „de rezervă” din cauză că s-a ajuns la o imunitate față de ele.

Există doua metode pentru preîntâmpinarea imbolnăvirii: profilaxie nespecifică, o prevenție a mai multor infecții și profilaxie specifică pentru un anumit agent infecțios. Acestea se fac cu suplimente alimentare, cum ar fi zinc etc. sau cu  ajutorul vaccinurilor.

De exemplu, vaccinul pneumococic oferă protecție împotriva pneumoniilor, septicemiei, otitelor etc.

Află mai multe despre infecții, cum acestea pot fi combătute, despre vaccine, dar și despre răceli și tuse convulsivă de la prof. dr. Sorin Man medic primar pediatru, medic specialist în Pneumologie pediatrică, cu atestat în alergologie și imunologie pediatrică. invitat la Doctor Online de la Via Cluj TV.

În plin sezon de răceli și infecții respiratorii mai complicate, prof. dr. Sorin Man, medic primar pediatru, medic specialist în Pneumologie pediatrică, cu atestat în Alergologie și Imunologie pediatrică, vorbește la Doctor online despre cauze, despre terapia cu antibiotice, dar și despre „Streptofobie” și „ASLO-fobie”.

Mai aflați din emisiune și cum puteți evita, în unele cazuri îmbolnăvirea, dar și mai multe despre vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea pneumococică și împotriva tusei convulsive (cunoscută și sub denumirea de ”tuse măgărească”)

Această ediție e emisiuneii Doctor online este realizată în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Redactor: Adelina Vedinaș