Două bancnote ușor de falsificat vor dispărea definitiv – Dacă le ai, scapă de ele urgent

0

Bancnotele de 200 și 500 de euro vor fi scoase din circulație, după ce un raport efectuat de Europol a arătat că sunt extrem de ușor de falsificat. Autoritățile europene au decis să retragă cele două bancnote și le recomandă celor care dețin astfel de bani să îi schimbe cât mai curând posibil, pentru că riscă să le piardă. Tipărirea acestora a fost deja oprită. 

Europol anunță că decizia a fost luată deoarece aceste bancnote sunt foarte susceptibile de falsificare și sunt folosite în mod abuziv și ilegal de infractori. Chiar dacă tipărirea acestora a fost deja oprită, mai sunt încă multe bancnote în circulație.

Asupra celor două bancnote s-a atras atenția încă din 2016. Atunci, Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că acestea nu ar trebui să fie folosite ca instrumente de plată obișnuite. Decizia de a le retrage din circulație este o măsură de prevenție și securitate pentru economia europeană, prin eliminarea utilizării bancnotelor cu valori mari.

Cei care au în posesie bancnote de 200 sau 500 de euro trebuie să se adreseze în primă fază Băncilor Centrale ale Eurosistemului. Așadar, ei trebuie să meargă la o instituție bancară sau la un intermediar financiar și să solicite operațiunea de schimb a bancnotei.

Bancnotele euro vor avea un alt design

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunțat recent că bancnotele euro vor suferi modificări. Această modificare vine tot din dorința de a opri falsificarea.

De asemenea, va fi luată în calcul și protecția mediului. Bancnotele euro vor avea un alt design. Acesta va include elemente comune care să fie relevante pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Noul design al euro va fi decis până în 2024.

VEZI ȘI:

Protest împotriva tăierii fondurilor pentru spitale

Protest al organizatorilor de festivaluri și alte evenimente culturale împotriva creșterii TVA de la 5 la 19%

Lacul Gheorgheni I se modernizează – Investiția este de aproape 2 milioane de euro

 

 

 

banner