“Noi n-am avut în ultimii 30 de ani o furtună de o intensitate atât de mare și într-un timp atât de scurt. Nu am avut niciun fel de atenționare cu privire la acest eveniment. Pur și simplu a căzut ca din cer, cum se spune, iar intensitatea a fost complet ieșită din comun”, a declarat primarul de Cluj, Emil Boc, la Digi24.
Străzi inundate, acoperișuri smulse și copaci doborâți peste mașini au lăsat duminică seara în urmă stihiile naturii.
ISU Cluj a explicat de ce nu a emis duminică seară avertizare Ro Alert pe telefoanele mobile ale clujenilor pentru a-i avertiza asupra fenomenelor meteorologice care vor urma. Purtătorul de cuvânt al instituției, Andrei Biriș, a spus că Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu, nu COD ROȘU, de vreme severă pentru Cluj-Napoca, valabilă între orele 22.20 și 23.30.
“Mesajele prin Ro-Alert se transmit doar în cazul avertizărilor cod roșu, conform procedurii”, a subliniat Andrei Biriș.
Primarul Emil Boc a spus că partea plină a paharului este aceea că “nu avem niciun deces, sunt două persoane accidentate, orașul este funcțional”.
“De azi noapte de la 10.30 s-a lucrat și se lucrează pentru decongestionarea zonelor unde au fost probleme. Mai avem acoperișuri care au fost smulse, copaci doborâți.
Până deseară sper că cea mai mare parte dintre probleme vor fi remediate. Rămân câteva aspecte legate de câteva acoperișuri care vor fi reparate, inclusiv de la două școli”, a mai spus Emil Boc.
În urma furtunii de duminică, pompierii au intervenit pentru a înlătura arborii căzuți peste o locuință de pe strada Emil Racoviță, dar şi în baza sportivă de pe strada 1 Decembrie 1918.
Cele mai afectate străzi din municipiu au fost, Aleea Detunata și Aleea Băișoara și strada Unirii. De asemenea, s-a intervenit pentru îndepărtarea arborilor din curtea Secției de Hematologie a Institutului Oncologic, pentru că aceștia blocau accesul ambulanțelor.
În total, 11 echipaje ale ISU Cluj, cu 30 de pompieri, cu utilaje și mijloace specifice, sprijinite de Serviciul Spatii Verzi, din cadrul primăriei Cluj Napoca, și asociația CERT, au răspuns în noaptea de duminică spre luni solicitărilor venite de la cetățeni.
CITEȘTE ȘI:
Ce pagube a făcut vijelia la Cluj: copaci căzuți pe case și mașini, acoperișuri și învelișuri de bloc smulse
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: