Lovitură incredibilă pentru copiii de grădiniță: Ministerulul Educaţiei a adoptat un Curriculum “pentru educația timpurie” care elimină din grădinițele de stat cursurile de limbi străine, teatru sau dans plătite de părinți. Acest lucru s-a întâmplat fără ca ministerul de resort să propună soluții în schimb. La Cluj, măsura afectează mii de copii.
Să luăm exemplul limbilor străine. Iată ce spune noua curriculă:
“Pentru încurajarea studiului limbilor străine, în această perioadă de dezvoltare a copilului, educatoarele pot face apel la abilitățile dobândite și atestate/certificate în perioada formării inițiale/continue”.
Cu alte cuvinte, pot preda limba engleză acele educatoare care au atestat/certificat de atestare lingvistică. Or, din informațiile care ne-au parvenit pe surse, înțelegem că majoritatea educatoarelor din Cluj-Napoca nu dețin așa ceva, ca să nu mai vorbim de cele din mediul rural. Rezultatul? Copiii din sistemul public de învățământ nu învață engleză, germană sau franceză, spre deosebire de cei de la grădinițele private, unde limbile se predau intensiv.
Pretextul invocat de minister pentru eliminarea acestor cursuri este acela că unii părinți nu își permit sau nu doresc să plătească astfel de cursuri. De ce să aibă însă de suferit acei părinții care înțeleg importanța educației?
Puși în fața faptului împlinit, cei de la Inspectoratul Școlar Cluj caută soluții pentru a remedia problema. Inspectorul general școlar al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a promis la Via Cluj TV că va reveni cu o soluție cel târziu peste două săptămâni.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: