Filmul românesc “Libertate” își face drumul la festivaluri din Europa și SUA

0

Filmul românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, a fost selecționat în mai multe festivaluri de film internaționale, care vor avea loc toamna aceasta în Europa și SUA. Pelicula își continuă astfel parcursul festivalier după premiile obținute la Sarajevo, TIFF, Cinefest Miskolc (Ungaria) sau Waterloo Historical Film Festival (Belgia). Povestea este inspirată din faptele reale care s-au petrecut la Sibiu, în decembrie 1989. Încă rulează și în cinematografele din România, unde a fost urmărit deja de peste 30,000 de spectatori.

Libertate se numără printre cele 12 filme din Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Cottbus (7 – 12 noiembrie). Este considerat ca unul dintre cele mai importante evenimente pentru promovarea cinematografiei est-europene. Filmul lui Tudor Giurgiu a fost selecționat și în Competiția Europeană a Festivalului de la Arras. Evenimentul își propune să aducă în fața publicului cinemaul european contemporan. Face parte din secțiunea „Fără granițe” a celei de-a 19-a ediții a SlobodnaZona Film Festival. Festivalul este organizat concomitent în trei orașe din Serbia: Belgrad, Novi Sad și Niš.

Filmul va putea fi urmărit și în Grecia, la cel mai important festival de film din spațiul elen, cel de la Salonic. În SUA, Libertate va fi proiectat în deschiderea celei de-a patra ediții a Romanian Film Festival din Washington DC. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și Ambasada României în SUA.

Cine joacă în “Libertate”?

Din distribuția Libertate fac parte unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români: Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras.

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc și Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.

Programul următoarelor proiecții Libertate se găsește aici.

VEZI ȘI:

Proiecții de gală a filmului „Libertate” la Cluj – vor urca pe scenă regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Giurgiu și actorii

Filmul Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, în competiție la Sarajevo Film Festival

Legendarii regizori Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, la Dracula Film Festival 2023

banner