Fredrik Backman, în cărți să vină la FICT 2022 – vezi ce noutăți mai aduce festivalul de carte

1

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), care anul acesta se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie, va avea avea invitați speciali din cel puțin cinci țări (confirmați până acum). Printre numele dorite la FICT se află și Fredrik Backman, organizatorii așteaptă confirmările finale pentru prezența acestuia la Cluj. Află mai multe despre evenimentele speciale ale festivalului, dar și despre cele organizate peste an, de la Gabriel Bota și Bianca Tămaș, organizatori ai FICT, invitați la România via Cluj

”Vor fi câteva surprize colosale pentru România, pentru Cluj, pentru piața de carte din țară”, a spus Gabriel Bota în emisiune. El a mai spus și că va fi reluată tradiția organizării Marșului Lecturii, în condițiile în care anul trecut nu a putut avea loc.

”În fiecare an am avut și expoziții foto și concerte și mici momente teatrale. Vrem să mergem, în continuare, pe această linie și anul acesta”, a spus Bianca Tămaș.

Dezbaterile FICT, nu doar din sfera culturii

Gabriel Bota a spus că anul acesta debaterile cu invitații FICT vor și din sfera socială și politică, nu doar din cea culturală. „Avem în plan două dezbateri cu doi specialiști din sfera Franței și se va vorbi despre fericire, despre ceea ce mai înseamnă fericirea. Și anul trecut am atins, cumva, subiectul acesta și vreau să merge spre acest subiect pentru că dacă nu ne punem problema fericirii, la modul corect și nu înțelegem lumea din jurul nostru, cred eu că nu putem să mergem mai departe”, a mai spus Gabriel Bota.

Pe parcursul acestui an, organizatorii FICT mai au planificată o seară de proză, după 1 mai, iar în aprile va fi organizat un eveniment unic, cu o componentă de strângere de fonduri pentru festival. ”Este un spectacol de lumini magice, la modul propriu. Va fi cu dans contemporan, va fi cu poezie, va fi cu muzică foarte bună. Zic eu că va fi de neratat pentru că nu e nici teatru, nici operă, nu e nici film, nu e nici doar o lectură publică, ci va fi cu totul altceva. Va fi un eveniment pentru suflet și pentru redescoperirea sufletului”, a mai spus Gabriel Bota. Evenimentul va avea loc într-o biserică.

Promovarea scriitorilor vii

FICT își propune să încurajeze lectura în școli, în rândul copiilor și tinerilor. ”Vrem să facem parteneriate cu școli, să mergem acolo, copii să cunoască scriitori în viață. Simt nevoia să fac o paranteză: din păcate, copiii cred că scriitorii sunt toți morți. Era o mamă cu un copil și a zis uite, ea e Bianca, este scriitoare. S-a uitat foarte speriat la mine și a zis: mamă, dar sciitorii nu sunt toți morți? Cred că dacă văd oamenii care scriu, ar fi tentați să și citească mai mult”, a spus Bianca Tămaș în emisiune.

În luna mai, organizatorii FICT vor merge în toate școlile din Cluj, în clasele 0-IV și vor citi copiilor.

”Nu trebuie niciodată să insistăm, nici ca părinți, nici ca promotori ai culturii scrise, nu trebuie să insistăm cu cititul. Cartea are propria ei putere. Dacă pui o carte copiilor în mână, dacă te văd pe tine acasă că citești, dacă te văd că ai o relație cu cartea, cu siguranță pentru ei va fi o relație pe viață cu asta”, a mai spus Gabi Bota.

FICT de anul acesta va avea loc între 15-18 septembrie, în Piața Unirii din Cluj-Naoca.

banner