Gastronomia nobiliară din Transilvania, celebrată în palatul baronului Samuel von Brukenthal

0

Transilvania are potențialul de a concura cu Toscana sau cu Antalya în domeniul turismului gastronomic, dacă tradițiile culinare ale regiunii vor fi onorate așa cum se cuvine. Aceasta este opinia profesorului britanic Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes, cea mai importantă instituție europeană de învățământ superior din domeniul industriei ospitalității.

Aceste tradiții gastronomice sunt onorate de Historic Cafes Route (HCR), o rută culturală și istorică, aflată sub egida Consiliului Europei, în parteneriat ci Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), într-un cadru remarcabil. În seara de 17 ianuarie 2024, de la ora 18.00, Palatul Brukenthal din Avrig va găzdui un adevărat show gastronomic. Astfel, cei care vor participa la acest eveniment vor putea gusta mâncăruri preparate după rețete păstrate în tradiția nobiliară din Transilvania și servite în palatul baronului Samuel von Brukenthal. Acesta este un palat baroc remarcabil atât din arhitectura sa, care reprezintă o copie în miniatură a Palatului Imperial Schonbrunn din Viena, cât și prin atenția la detaliile cu care a fost transformat într-un spațiu de cazare exclusivist, sub coordonarea ambasadorului HCR în România, Arnold Klingeis.

”Este o deosebită onoare și plăcere de a vă invita cu ocazia organizării Revelionului Bucătarilor organizat anul acesta în cadrul rutei culturale Historic Cafés Route – Ruta Cafenelelor Istorice din Europa – sub înaltul patronaj al Consiliului Europei pentru a pune în valoare tradiții culinare istorice românești din întreaga țară într-un show culinar – la Avrig”, a declarat ambasadorul Arnold Klingeis.

Bucătării prezenți la Avrig propun o serie de preparate care surprind spiritul culinar al barocului. Întreaga zi prepararea bucatelor și ornarea sălii vor fi preocuparea principală a reprezentanților Asociației Culturale Euro Est Alternativ: detaliile vor avea misiunea de a dezvălui celor prezenți spiritul baroc al bucătăriei prin preparate, dar și prin sala festivă a Palatului Brukenthal din Avrig.

În vederea respectării temei regalului gastronomic, aceea de a cuprinde elemente definitorii, istorice ale bucătăriei românești vor fi cuprinse, printre specialitățile serii, rața umplută, pateul de raci alifiat cu unt nesărat, gălbenuș din ou de prepeliță și chutney din gutui, batog de peşte afumat, trilogie de icre de știucă, păstrăv, păstrugă, unt negru cu ceapă verde, carpaccio de gulie, crispy leuștean verde, lăstari de microplante, colțunași crocanți, ulei aromatizat cu trufe și pătrunjel, mousse de hribi și fulgi de praz, foie gras, quenelle de curcan, file de păstrăv si păstrăv somonat cu mousse de năut și emulsie de mazăre, consomme de fazan cu colțunași umpluți cu carne, ruladă de berbecuț cu momițe, dovleac copt, morcov roșu, sos de ceapă albă, specialități la proțap si multe alte surprize culinare care vă vor încânta papilele gustative si ochiul prin design si interpretare artistică.

Evenimentul este organizat cu implicarea ACEEA. Este vorba de una din cele mai importante asociații profesionale de gastronomie din România. Echipa cuprinde specialişti din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Suceava, Arad, Piteşti, Constanţa, Braşov, Maramureş, Făgăraş, Oradea, Târgu-Mureş, dar și membri din străinătate, din centre ale gastronomiei precum Milano, Rimini, Berna, Belgrad, Lvov, Londra, Berlin, Barcelona, Dijon, Ierusalim, Dortmund, Stockholm sau Helsinki. De asemenea, ACEEA este membră în mondiale precum World Association of Chefs Societies (W.A.C.S.) ori Asociación de Restauradores Gastronómicos de las Américas y el Mundo (AREGALA). ACEEA este membră în Federația Patronatului din Turismul Românesc și a Comitetului Sectorial Turistic si reprezintă oficial Romania la competiții, congrese și întruniri de profil la nivel mondial.

Din anul 2007 Asociația Culturală Euro Est Alternativ și-a propus manifestări și evenimente cu participarea unor specialiști din sectorul gastronomic în dorința acoperirii vidului reprezentării artei culinare tradiționale autentice din România la nivel mondial. ”Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spațiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite”, adaugă Arnold Klingeis.

“Diversitatea joacă un rol important în interacțiune, în dialog intercultural și interprofesional; dorința multora de a uniformiza popoarele, de a le respinge individualitatea și, implicit, obiceiurile, ne va duce la o existență anostă, simplă și monotonă. Suntem diferiți din toate punctele de vedere și tocmai acest fapt reprezintă frumusețea omenirii; iată motivul pentru care ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra cât mai multor civilizații și tradiţii ale popoarelor Pământului având ca și punct central cultura gastronomică locală”, declară dr. Iulia Drăguț, președinte ACEEA.

ACEEA este promotorul competițiilor culinare din România care, din anul 2007, organizează mai multe manifestări de specialitate anuale pe plan național și internațional.

Historic Cafes Route oferă vizitatorilor oportunitatea de a porni într-un itinerar tematic încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor de aur, de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecut și de a continua să modeleze în prezent istoria culturală a Europei.

”Natura membrilor Rutei Cafenelelor Istorice, ceea ce înseamnă cafenele, restaurante și hoteluri, oferă traseului cultural infrastructura necesară pentru a proiecta împreună cu membri noștri produse turistice care fac posibilă interconectarea cu celelalte 47 Rute Culturale promovate de Consiliul Europei, esența culturală a bătrânului continent, traseele culturale care au fost considerate de statele membre ale Consiliului Europei că reprezintă cel mai bine istoria, evoluția si patrimoniul Europei.

Vă rog să acceptați invitația noastră de a sărbători împreună, la Avrig, un important pas pentru programul de promovare a tradițiilor culinare istorice românești în cadrul Rutelor Culturale, deschizând un nou orizont pentru că moștenirea și istoria noastră europeană comună să fie oferită ca experiențe culinare si turistice către turiști din țară, europeni și la nivel internațional, o experiență culturală, istorică, culinară și cu aromă de cafea în cadrul traseului cultural Historic Cafes Route”, mai spune Arnold Klingeis.

Meniul istoric oferit în cadrul evenimentului la Palatul Brukenthal este subvenționat cu 50% de sponsori și parteneri și costă doar 200 RON / persoanp cu selecție de băuturi incluse.

Rezervări se pot face la numărul de telefon 0726 – 234417 sau prin email la rezervari@palatulbrukenthalavrig.ro.

banner