Grădina secretă a Clujului: maci care cresc alături de cactuși și de nuferi

0

Maci care cresc alături de cactuști și de nuferi; plante medicinale care străjuiesc un mic iazi în care zburdă pești exotici; plante din flora montană presărate printre pietre și copaci. Toate aceste minunății se găsesc într-o adevărată grădină secretă a Clujului.

Este vorba de grădina botanică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, lângă ruinele unei foste abații benedicitine. Zidurile fostei mănăstiri au fost încorporate într-o clădire modernă, cea a Centrului pentru Biodiversitate.

Grădina Botanică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară este destinată în primul rând studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor științifici, însă, practic, poate fi vizitată de oricine se aventurează în cel mai frumos campus din Cluj. Ea este mult mai puțin faimoasă decât sora ei mai mare, Grădina Botanică Alexandru Borza, administrată de Universitatea Babeș-Bolyai. Însă noua grădină botanică este un adevărat colț de rai și, împreună cu cealaltă, oferă Clujului un privilegiu extraordinar: acela de a fi singurul oraș din România care are două grădini botanice.

banner