Igienizarea lacului Tarnița – O nouă acțiune de voluntariat a iubitorilor de natură din Cluj

0
Piatra Corbului, Tarnita Cluj FOTO Raul Chis

Clubul Alpin Român (CAR) Filiala Cluj organizează o amplă acțiune de combatere a poluării din lacul Tarnița, principala sursă de apă pentru municipiul Cluj-Napoca și alte localități vecine. Acțiunea va avea loc timp de două zile, atât pe apă din caiac/canoe/barcă, cât și pe uscat, în jurul lacului. Deșeurile prezente în zona lacului afectează atât sănătatea cetățenilor, cât și frumusețea zonei din care face parte. Evenimentul se desfășoară în colaborare cu Consiliul Județean Cluj, în perioada 23-25 iunie 2023.

Lacul Tarnița are o însemnătate deosebită pentru clujeni, reprezintă principala sursă de apă pentru numeroase localități din aval, inclusiv municipiul Cluj-Napoca. Este un lac artificial, care a fost construit în anul 1974 în scopuri hidroenergetice. Are o suprafață de circa 215 hectare, lungimea brațului principal al Văii Someșului cald este de circa 8 km și lungimea brațului Râșca de circa 2,5 km.

Voluntarii vor fi împărțiți în echipe/grupe de acțiune conform opțiunilor individuale ale fiecăruia, opțiuni care pot fi găsite în formularul de înscriere. Este posibilă implicarea voluntarilor într-una dintre zile sau pe durata întregului weekend.

Conform organizatorilor, nu este necesară experiența anterioară la caiac/canoe, deoarece voluntarii vor beneficia de instructajul necesar. Caiacele, canoele și bărcile sunt oferite de colaboratorii din turismul de aventură și agrement ai evenimentului.

Echipament necesar:

îmbrăcăminte/incalțăminte pentru munte
jachetă impermeabilă/pelerină ploaie/suprapantaloni
rucsac pentru tură de o zi 25-35 litri
recipienti pentru apă 1,5-2 l de persoana
hrană pentru 2 zile (dejun+prânz, cina în tabăra de bază va fi oferita de organizator)
cort
sac de dormit confort la 0-5 grade
izolier / saltea
cremă de soare
pălarie/șapcă de soare
lanternă frontală
sandale sau încalțăminte neopren (pt caiac)
statie tip walkie-talkie (PMR) – optional
scaun pliant pentru base-camp

Înscrierile sunt deschise până în data de 21 iunie 2023. Programul complet al evenimentului, respectiv detalii despre organizare și înscriere pot fi găsite AICI.

VEZI ȘI:

Adoptă un fag secular din ”Pădurea poveștilor nemuritoare”, poate cea mai faină campanie eco și de turism

Proiect de turism: 3.000 km de trasee cicloturistice – Află despre ce județ este vorba

A fost lansată o nouă aplicație turistică pentru cei care vor să descopere județul Cluj