În luna martie, adoptă o mamă! Află de la Mirela Retegan cum poți ajuta

0

De șapte ani, Mirela Retegan, jurnalist și fondator Gașca Zurli, derulează o campanie deosebită: Adoptă o mamă. Află din video cum poți ajuta femei aflate în stuații delicate, dăruindu-le un ruj, un deodorant, o eșarfă, o poșetă etc. Un gest mic, care poate însemna mult pentru o mamă. Anul acesta, peste 200 de psihologi s-au înscris să ofere consiliere gratuită celor care au nevoie.

“La început de primăvară, fac un apel către toate femeile din România. Anul acesta a răspuns și diaspora, să pună într o cutiuță lucruri pentru care o mamă nu își găsește niciodată nici timp, nici bani, nici dispoziție: un șampon, o perie de păr, un deodorant, un lac de unghii, un pachet de absorbante, o cafea, o pungă de bomboane, o scrisoare, niște bani, o carte. Orice poate fi pus într-o cutie, împachetat frumos, legat și trimis la unul din punctele de colectare. Toate acestea devin cadou de 8 Martie pentru o mamă dintr-o secție de oncopediatrie, pentru o mamă dintr-un centru de refugiu, unde femeile fug din calea bărbaților agresivi. Pentru o mamă care e undeva izolată pentru că a trebuit să fugă de acasă, alungată și pedepsită că a ales să păstreze o sarcină, pentru mamele sărace de la țară, pentru mamele care cresc copii cu dizabilități”, a explicat Mirela retegan la Via Cluj tv.

Această campanie a ajuns, în acest moment, să atingă peste 10 000 de mame, datorită faptului că sunt sute de femei implicate în organizare, a mai spus Mirela Retegan.

200 de psihologi voluntari

Peste 200 de psihologi donează ore de cabinet pentru mamele care se află într-o situație specială sau pur și simplu se simt copleșite, obosite, nefericite, nu are cu cine să vorbească.

“Pe site-ul Fundației Zurli mamele intră, completează un formular sau dau un telefon și scriu acolo de unde sunt și în ce intervale de timp ar putea să aibă loc această întâlnire. Și colegii mei care se ocupă de proiect pun în același calendar psihologul cu mama și le stabilesc întâlnirea. Mi se pare fantastic faptul că peste 200 de psihologi (sunt foarte mulți psihologi români care practică în străinătate și care au spus că donaeză cu drag ore în cabinet). Nu cred că voi rezolva în vreun fel problema lor, dar cel puțin le oferim șansa unor mame care nu au avut niciodată acces la o întâlnire cu un psiholog. Este sub discreție totală, le protejăm datele, nu va afla nimeni”, a mai spus Mirela Retegan.

Cine sunt mamele care au nevoie să fie “adoptate”?

“Puteți să trimiteți pachetele astea prin curier, vă rog, nu prin poștă pentru că noi lucrăm cu foarte mulți voluntari care nu au vreme să meargă la poștă să tot ridice pachete, dar curierul vine și le aduce până la ușă. Sau mai puteți face ceva. Acum vin foarte multe mame cu copiii din Ucraina. Puteți să faceți aceste pachete și să le duceți acolo unde știți că asociațiile adună ajutoare pentru refugiați. Sau mai puteți face ceva: puteți identifica o mamă de pe scara blocului de la voi. Femeia de serviciu de la birou, vânzătoarea de la aprozar-ul din colț, de la magazinul din colț, pe care ați văzut-o că e mai amărâtă și probabil că de multă vreme nu și a mai cumpărat un deodorant sau poate o eșarfă sau o poșetă pentru ea. Bateți la ușa unei femei care credeți că are nevoie de ajutor. Folosiți-vă de ocazia asta. Mergeți la o prietenă care are un copil mic și nu a mai avut două ore libere și spuneți: stau eu cu copilul tau du-te la film, culcă-te, citește”, a mai spus inițiatoarea campaniei.

Proiectul se derulează în mai multe orașe din România și diaspora, prin coordonatorii fundației din Arad, Cluj Napoca, Iași, Brașov, Satu Mare, Botoșani, Sibiu, Timișoara, Craiova, Baia Mare, Sălaj, Giurgiu, Constanța, Focșani, Pitești, Rm Vâlcea. Anula cesta, campania se extinde și la nivel european, prin acțiuni de strângere de pachete în țări precum Austria, Franța, Belgia, Germania, iar punctele de colectare sunt în plină expansiune.

VEZI ȘI:

Adoptă o mamă: fă un cadou unei mame aflate în dificultate!

Află cum poți să ”adopți” o mamă, de la Mirela Retegan