Instalația Gaia a reușit să strângă peste 40 000 de lei pentru refugiații ucraineni

2

Raimonda Boian (Asociația O Masă Caldă) și Andi Daiszler (Asociația Daisler) au vorbit la Româna via Cluj despre generozitatea clujenilor care au venit să vadă instalația de lumină Gaia, la Grădina Botanică din Cluj. Află care este legătura dintre Festivalul Lights on și refugiații ucraineni care ajung la Cluj, din video.

Asociația Daisler a organizat sub egida seriei de evenimente Lights On Romania o expoziție caritabilă în sprijinul refugiaților ucraineni. În Grădina Botanică din Cluj-Napoca, a putut fi văzută o machetă de mari dimensiuni a Pământului. Opera de artă, intitulată Gaia, a fost admirată de mii de clujeni, iar încasările din bilete au fost donate Asociației O Masă Caldă, care îi hrănește pe refugiații care ajung în Gara Cluj.

Clujenii au donat 40.051 de lei la Cluj-Napoca pentru refugiații ucraineni. În schimb, ei au putut vedea instalației de lumină creată de britanicul Luke Jerram.

Acesta are o structură metalică aciperită cu o pânză specială și cântărește 100 kg. Are șapte metri diametru și este la o scară de 1 la 1.8 milioane , insemnand ca 1 cm pe această machetă corespunde unei distanțe de 18 km în viața reală.

“Este creată pe baza mărturiilor astronauților care odată ce au reușit să se uite la Pământ de la distanță, au observat că are o imgine tipică unei mărgele albastre destul de mici, destul de fragile, tocmai de aceea majoritatea astronauților care se întorceau și se întorc devin ecologiști, își doresc foarte mult sa o salveze, să lupte pentru a o vindeca. Este singura noastră casă și merită să luptăm pentru ea”, a spus Andi Daisler.

Mâncare pentru ucraineni, dar și pentru localnici

În plină pandemie, Asociația O Masă Caldă asigura mâncarea a sute de clujeni aflați în dificultate. “Misiunea noastră s-a extins de peste 30 de zile deja. Ajutăm cu o masă caldă și pachete cu hrană rece refugiații ucraineni care trec prin gara din Cluj-Napoca, fie că trec mai departe, către alte destinații din Europa, fie că rămân în Cluj și merg la cazare. De când a început acest conflict, voluntarii noștri sunt în gară, își împart turele de zi și de noapte și sunt prezenți oferind, pe lângă o masă caldă și un zâmbet și un sfat, pentru că cei care vin sunt extrem de afectați, traumatizați, speriați. Și atunci o persoană binevoitoare este mai mult decât îți poți dori la un moment dat”, a spus în emisiune Raimonda Boian, președintele Asociației O Masă Caldă.

„Cheltuielile noastre din această perioadă s-au triplat. Avem stocuri de alimente pe care trebuie să le asigurăm zilnic, întrucât în gară ajung zilnic sute de refugiați. Noi îi ajutăm cu oferirea unei mese calde, dar și cu pachete pentru drum. Pentru asta avem mare nevoie de donații, avem nevoie ca bugetul nostru să fie susținut. Ce însemna O Masă Caldă în ultimii nouă ani a căpătat acum o cu totul altă dimensiune”, spune George Jiglău, reprezentantul O Masă Caldă.

Lights On România a adus lumină în vremuri de criză. A oferit o gură de aer proaspăt într-o perioadă în care grijile sunt tot mai prezente și, mai mult de atât, a reușit să aducă împreună comunitatea pentru a fi alături de cei care au cu adevărat nevoie. Fiecare donație făcută de către clujeni va reprezenta un real sprijin.

„Am fost impresionați de solidaritatea clujenilor și ne-am bucurat să vedem că rezonează cu o cauză atât de sensibilă. Am reușit să demonstrăm că împreună avem o putere nemărginită! De asemenea, am fost bucuroși că am putut aduce o rază de speranță prin expunerea lucrării impresionante a lui Luke Jerram, o lucrare care ne îndeamnă la reconectare și la identificarea unor perspective noi”, spune Andi Daiszler, inițiatorul proiectului Lights On România și președintele Asociației Daisler.

Asociația O Masă Caldă poate fi ajutată prin donații în bani pentru cumpărarea alimentelor din care sunt preparate porțiile de mâncare oferite celor care au nevoie de ele. Mai multe info despre cum poți ajuta găsești AICI.

VEZI ȘI:

Cum scăpăm de cea mai depresivă zi din an – Blue Monday

Piața de flori de pe Potaissa: cum îți faci orașul mai frumos