Justiția, văzută prin ochii copiilor – vezi ce îi interesează pe tineri să afle de la juriști

1

În România, sunt foarte multe legi, enunțate într-un limbaj foarte tehnic, inaccesibil vârstei copiilor. Deși aceștia trebuie să respecte aceste legi, nimeni nu reușește, să le explice, pe înțelesul lor, responsabilitățile sociale pe care le au. De cinci ani, Asociația Vedem Just face educație juridică elevilor români. Despre ce anume vor să afle elevii de la juriștii implicați în proiect a vorbit judecătorul Cristi Danileț, în emisiunea România Via Cluj.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MJB_AhdQSYA]

“La 10 ani, copilul, dacă părinții divorțează, trebuie să vorbească cu judecătorul să stabilească împreună unde se duce. La 13 ani, copiii sunt online și sunt niște reguli pe care trebuie să le respecte, dar nimeni nu le spune. La 14 ani, trebuie să respecte codul penal. […] La 16 ani, copilul are consimțământul sexual și decide ce să facă cu patea sa intimă. La 18 ani, copilul devine major și ne așteptăm să fie un tânăr repsonsabil”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

Mulți copii ajung în tribunale, deoarece încalcă legea

Pentru a putea preveni situațiile în care copiii încalcă legea și ajung în tribunalele din România, este necesar ca oamenii legii să îi facă să înțeleagă, încă de mici, care sunt aceste obligații și cum trebuie ele respectate.

“Avem cazuri la tribunal cu tineri care cumpără droguri din străinătate, comandă pe Dark Web, plătesc cu Bitcoin, le primesc prin DHL și le vând pe Snapchat în Cluj. […] Este timpul ca noi, oamenii legii, să spunem că ne-am săturat de câți copii am văzut în tribunale, este timpul ca ei să învețe de mici care sunt obligațiile, ca apoi să nu ne întâlnim la judecătorie sau tribunal”, spune Cristi Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț a scris o carte intitulată “Elevul și Legea”, recomandată inclusiv profesorilor, pentru informarea acestora cu privire la aspecte elementare ce țin de legislația României.

VEZI ȘI:

Zboruri anulate din România spre Ucraina

MApN: Niciun avion ucrainean nu a fost escortat la Cluj – a fost doar un caz, la Bacău

Leonard Horvath, istoric: Ce lecții putem învăța din invazia rusească a Ucrainei?

banner