Intrată în vigoare la începutul anului 2024, Legea prestatorului casnic în România vine în sprijinul persoanelor fizice care prestează diferite munci casnice cum ar fi menajul, grădinăritul etc. Cum anume poate fi pusă în aplicare, dar și cu ce ajută statul piața muncii și pe angajatori, aflați de la Ciprian Boșca, PR al AJOFM Cluj, invitat la România via Cluj.
Una dintre activitățile din România care se desfășoară încă, în mare parte, în zona gri sau chiar „la negru” din punct de vedere al plăților către prestatori, al înregistrării legale și al declarării muncii prestate este cea a serviciilor desfășurate de către persoane particulare în gospodării, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea copiilor și a bătrânilor sau alte activități casnice.
De cele mai multe ori, aceste servicii sunt oferite ocazional, iar plățile dinspre beneficiar către prestator se fac în numerar și sunt rareori fiscalizate. Fenomenul nu este caracteristic doar României, acesta se întâlnește în multe alte țări europene, motiv pentru care instituțiile din Uniunea Europeană sunt preocupate de aducerea lui în legalitate.
Legea stabilește noțiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiți cei care prestează aceste activități, respectiv prin tichete pentru activități casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziționa tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de la poștă sau prin intermediul unei platforme electronice.
Prestatorii vor transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenții, la poștă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, iar impozitele și contribuțiile datorate de către prestatori vor fi reținute la momentul preschimbării tichetelor în bani. Obligațiile fiscale se plătesc de către agenții, în numele prestatorilor casnici.
Un avantaj pentru cei care prestează munci casnice ocazionale (de exemplu, îngrijesc spații verzi, spală geamuri, servicii de mâncare etc) este și că de la 85 de tichete în sus pe lună, persoana respectivă este asigurată în sistemul de sănătate, dar și în cel de pensii.
Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Valoarea unui tichet de activități casnice este de 15 lei, nu este transferabil și nu poate fi utilizat pentru achiziția altor bunuri și servicii.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: