România aniversează 33 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989. Istoricul Leonard Horvath de la Universitatea Babeș-Bolyai afirmă că a existat o revoluție autentică, ce a fost apoi confiscată de unele persoane printre care se numărau și agenți ai Rusiei Sovietice.
Documentele care arată că, în decembrie 1989, în România, se aflau excesiv de mulți ”turiști” sovietici sunt reale. Generalul Nicolae Militaru s-a afirmat rapid în cercul liderilor care au confiscat revoluția, cu toate că a fost dovedit drept agent al serviciului militar de informații al Rusiei Sovietice.
Fostul student la Moscova, Ion Iliescu, cel care suna la ambasada sovietică ”pentru a spune cine suntem și ce vrem” s-a desemnat pe sine însuși președinte al României. El l-a numit pe agentul sovietic Nicolae Militaru în postul de ministru al Apărării Naționale.
Tot Ion Iliescu vorbea despre dictatorul Nicolae Ceaușescu că ar fi întinat ”nobilele idealuri ale socialismului”. Acum, la 33 de ani distanță, aceste lucruri pot fi înțeles altfel, pentru că arhivele deschise de curând arată că, în cadrul întâlnirii din Malta dintre președintele Statelor Unite ale Americii, George Bush senior, și conducătorul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, cei doi lideri mondiali au căzut de acord cu eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est, cu excepția României și Bulgariei, care ar fi trebuit să rămână în sfera de influență a Uniunii Sovietice. Întâmplător sau nu, în acest an, un stat european care cântă după o partitură rusească, Austria, a blocat tocmai aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în timp ce Croația a fost acceptată.
Însă istoria ne oferă motive de optimism. Românii au reușit să dejoace planurile marilor puteri și să își transforme țara într-un membru al Uniunii Europene și al NATO. Acum, românii trebuie să joace cu inteligență toate cărțile de care dispun pentru a ajuta Republica Moldova și pentru a se apropia tot mai mult de ea, în perspectiva Unirii, mai spune istoricul Leonard Horvath, prezent în emisiunea România Via Cluj.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: