Les Films de Cannes à Cluj-Napoca: Cele mai noi filme premiate la Cannes ajung în cinematografele clujene

0

Festivalul Les Films de Cannes revine la Cluj cu o selecție de 14 filme de la Cannes, cel mai prestigios festival de film din lume. Cea de-a 7-a ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se desfășoară la Cinema Victoria, Arta și, în premieră, la Cinema Dacia, între 27 și 29 octombrie.

La doar câteva luni de la premiera mondială de la Cannes, publicul clujean are acum ocazia să vizioneze cele mai importante filme de autor ale anului, apreciate deopotrivă de critici și de public.

Câștigătorul Palme d’Or 2023, Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet, filmul care a câștigat Ursului de Aur de la Berlin 2023 – Pe Adamant/Sur l’Adamant, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert, respectiv filmul Jeanne du Barry, care a deschis anul acesta Cannes-ul, sunt doar trei titluri care vor fi proiectate în premieră în Cluj-Napoca.

Li se alătură filmele laureate cu Premiul Juriului, Premiul FIPRESCI, premiile de interpretare feminină și masculină, respectiv premiul pentru cel mai bun documentar L’Oeil d’Or. Dintre cele 19 filme din competiția de la Cannes din acest an (selecționate din peste 2000), vor fi proiectate opt, la care se adaugă filme din secțiunile oficiale Un Certain Regard și Quinzaine de Cineastes.

Regizorul Cristian Mungiu, cel care a inițiat proiectul Les Films de Cannes în urmă cu 14 ani, va fi la Cluj-Napoca joi, 26 octombrie, pentru lansarea cărții sale „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”. Evenimentul va avea loc la Libraria Humanitas, de la ora 18:30.

Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, câștigătorul Palme d’Or 2023, trofeul suprem la Cannes, va fi proiectat pe 29 octombrie, de la ora 19:30, simultan la Cinema Victoria și Cinema Arta. Filmul îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă izolată din Alpi. Când Samuel este găsit mort în fața casei, Sandra este pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: a fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește a fi o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.

Regizoarea franceză Justine Triet este a treia regizoare laureată cu Palme d’Or la Cannes , după Jane Campion (The Piano, 1993) și Julia Ducournau (Titane,2021).

Pe Adamant/Sur l’Adamant a câștigat în februarie Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru Cel mai bun film. Acesta va fi proiectat vineri, 27 octombrie, de la 18:30, la Cinema Dacia și sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 15:00, la Cinema Arta.

Frunze căzătoare/Fallen Leaves, laureat cu Premiul Juriului și FIPRESCI Grand Prix al criticii internaționale, este un clasic în regia regizorului Aki Kaurismäki ce va fi proiectat pentru publicul clujean la Cinema Victoria, pe 29 octombrie, de la ora 17:30.

Cineastul finlandez al L’homme sans passé (Grand Prix în 2002 la Cannes), supranumit maestrul melancoliei, revine în festival cu al 19-lea film al său. Este o tragi-comedie despre întâlnirea dintre doi singuratici, într-o noapte la Helsinki. Ansa și Holappa se intersectează întâmplător la o seară de karaoke în oraș și amândoi speră să-și găsească marea dragoste.

About Dry Grasses de Nuri Bilge Ceylan – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a lui Merve Dizdar, prima actriță turcă care câștigă această distincție la Cannes. Filmul scris și regizat de Ceylan, laureat în 2014 cu Palme d’Or pentru memorabilul Winter Sleep, este o dramă contemporană plasată într-o regiune izolată din Anatolia. Un tânăr profesor stagiar se confruntă cu o situatie limită și își pierde speranța că va scăpa din viața sumbră în care este blocat. Proiecțiie vor avea loc sâmbătătă, 28 octombrie, la Cinema Victoria, de la 17:15 și la Cinema Arta, de la 19:30.

Zile perfecte/Perfect Days de Wim Wenders – Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Kōji Yakusho și Premiul Ecumenic la Cannes 2023, este la Cinema Victoria, vineri, 28 octombrie, de la 20:45.

Unul dintre cei mai importanți regizori ai lumii, Wim Wenders, revine la Cannes și surprinde cu un film foarte original si inclasabil, alcătuit din patru scurte povestiri despre Japonia zilelor noastre. Rolul principal, Hirayama, este interpretat de Kōji Yakusho, unul dintre cei mai buni actori din ţara sa, cunoscut din filmele lui Imamura şi Kurosawa.

The Old Oak de Ken Loach, în competiție la Cannes 2023, este o dramă filmată în nord-estul Angliei. Filmul povesteşte întâlnirea unui proprietar de cârciumă TJ Ballantyne (Dave Turner), şi a unei refugiate siriene, o tânără cu un aparat de fotografiat, Yara (Ebla Mari). Old Oak este numele pub-ului britanicului, singurul loc de întâlnire al locuitorilor dintr-un fost oraș minier. În comunitate există ură latentă, resentimente și lipsă de speranță, iar sosirea refugiaților sirieni le va accentua.

Loach este unul dintre cei nouă regizori dublu laureati cu trofeul suprem la Cannes. Două dintre peliculele sale, Le vent se leve (2006) și Eu, Daniel Blake (2016) au câștigat Palme d’Or.

A Brighter Tomorrow (Sol Dell’ Avenire) de Nanni Moretti – în competiție la Cannes 2023. Filmat în studiourile Cinecitta din Roma, noul film al italianului vorbește despre cinema și despre anii ‘50. Este o comedie dramatică scrisă, regizată și interpretată de Moretti, după Tre piani (Cannes 2021). Filmul este o coproducție Italia-Franța, cu actriţa sa preferată Margherita Buy şi francezul Mathieu Amalric în distribuție.

Giovanni, un regizor italian renumit, pregătește filmările pentru un film politic despre ecourile Revolutiei Maghiare în Italia, în timp ce căsnicia lui în criză și schimbarile din industria cinematografică sunt obstacole care-l împing spre limite. El va trebui să-și regândească viața dacă vrea ca soarele să strălucească în mica sa lume, după cum sugerează titlul original al filmului (Soarele viitorului). Proiecție vineri, 28 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Victoria.

Filmul Jeanne Du Barry, care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes, va fi proiectat sâmbătă, 28 octombrie, de la 17:00, la Cinema Arta. Filmul este inspirat din povestea reală a unei curtezane, care este interpretată de regizoarea și coscenarista filmului, Maïwenn. Jeanne Du Barry a fost ultima favorită a lui Ludovic al XV-lea (Johnny Depp, în rolul care ii marchează revenirea pe Croazetă).

Only the river flows, scris si regizat de Wei Shujun, face parte din selecția Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023. Regizorul spune că este un film noir clasic, pe care a ales să-l filmeze pe peliculă.

În China anilor ’90 au fost comise trei crime în micul oraș Banpo. Ma Zhe (interpretat de Zhu Yilong) este șeful poliției și conduce investigația. Pe măsură ce cazul se blochează, inspectorul se confruntă cu întunericul sufletului uman și se scufundă în îndoială.

Cele trei filme anterioare ale lui Wei au fost toate selecționate la Festivalul de la Cannes: On the Border (scurtmetraj, mențiunea specială a Juriului la Cannes 2018), Courir au Gré du Vent (în competiție la Cannes 2020) și Ripples of Life (Quinzaine des réalisateurs, Cannes 2021). Proiecțiile vor avea loc pe 28 octombrie, de la 18:30, la Dacia, și pe 29 octombrie, de la 15:30, la Cinema Arta.

Les Filles d’Olfa de Kaouther Ben Hania a fost distins cu premiul L’ Oeil d’Or pentru Cel mai bun documentar la Cannes. Este povestea dramatică a unei tunisience confruntată cu dispariţia a două dintre cele patru fiice.

În 2016, cazul devine public după ce Olfa critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a-i opri fetele să se alăture ISIS. Regizoarea invită actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică, ridicând vălul de pe poveștile de viață ale Olfei și ale fiicelor ei. O călătorie intimă despre rebeliune, violență, traume, feminitate, familie și iubire, care pune la îndoială însăși fundamentele societăților noastre. Documentarul va putea fi văzut pe 29 octombrie, de la ora 15:00, la Cinema Victoria.

La Civil de Teodora Ana Mihai – Prix de l’Audace în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2021. Lungmetrajul de debut al regizoarei spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Scenariul filmului se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări la care a colaborat și scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

„La Civil este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și este motivată de o forță primordială să-și găsească fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune regizoarea Teodora Ana Mihai.

Filmul este o coproducție Belgia, prin Menuetto Film, România și Mexic, cu sprijinul Eurimages. Cei patru coproducători sunt cineaști multipremiați la Cannes: Cristian Mungiu (Mobra Films, România), Michel Franco (Teorema, Mexic) si frații Dardenne (Les Films du Fleuve, Belgia). Proiecția va avea loc la Cinema Dacia, duminică, 29 octombrie, de la 18:30.

R.M.N. de Cristian Mungiu – în competiție la Cannes 2022. „Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”, spune regizorul și scenaristul filmului.

În preajma Crăciunului, Matthias (Marin Grigore) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el, de tatăl lui rămas singur și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Judith State). Când la fabrica de pâine sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

După Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, New York, San Sebastian, Hamburg (laureat cu The Critics’ Choice Award la Filmfest Hamburg) și a fost vândut în peste 55 de țări. Va putea fi vizionat la Cinema Dacia, joi, 26 octombrie, de la 18:30, iar proiecția va fi urmată de un masterclass susținut de regizor.

Programul poate fi consultat pe paginile Cinema Victoria, Cinema Arta și Cinema Dacia. Detalii despre fiecare film în parte se găsesc și AICI. La Cinema Dacia intrarea este liberă la toate proiecțiile.

VEZI ȘI:

Irina-Margareta Nistor, despre Festivalul de Psihanaliză si Film

Legendarii regizori Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, la Dracula Film Festival 2023

Nunta pe bani: Mircea Bravo a lansat trailer-ul pentru al doilea film – Află când apare în cinema

 

 

 

banner