Lorand Soares Szasz: Cum poți salva un business în pandemie?

0

Lorand Soares Szasz, business coach și trainer cunoscut, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș despre lucurile pe care e obligat să le facă un antreprenor pentru a-și trece cu bine business-ul prin pandemie.

Redăm principalele sale idei:

Nu m-am așteptat ca actuala criză să fie generată de pandemie. Ciclicitatea economică definește crizele și creșterile economice și, după o creștere economică cum a fost cea din perioada 2015-2020, trebuia să urmeze o criză. Credeam că o să vină prin 2019. Nu aș fi crezut în niciun caz că vine așa ceva. Nu ne-am pregătit pentru așa ceva. Sunt companii faine, conduse de antreprenori faini care, în perioada 2015-2020, deși au dus-o bine, nu au pus bani de-o parte, nu s-au pregătit, nu aveau un backup în compania lor pentru situații de urgență.

E valabil și în viața personală. Dacă tu, ca individ, rămâi fără loc de muncă și nu ai bani puși deoparte să trăiești la același nivel de viață, să poți să trăiești la fel cel puțin șase luni de zile, vei lua decizii stupide, cum ar fi acceptarea unui loc de munca care nu este cel mai potrivit, pentru că ești disperat: ai nevoie de bani pentru rate, împrumuturi, ai nevoie să plătești cheltuielile, poți ajunge până la depresie.

Același lucru se întâmplă și în business. Diferența este aceea că, în momentul în care o persoană nu are backup și rămâne fără loc de muncă, persoana și familia persoanei respectitve sunt în dificultate. În momentul în care un antreprenor care are 200 de angajați nu are un backup, sunt 200 de familii plus antreprenorul și familia lui care ajung în dificultate.

Vom vedea companii care o sa dispară de tot și companii care se vor reinventa, iar altele care vor apărea și vor fi lideri în viitor.

Ce pot să facă antreprenorii în această perioadă? Putem face o comparație cu condusul. În momentul în care ești la volanul unei mașini și intri în curbă cu o viteză prea mare, fără să vină un consultant din exterior, fără să stea cel mai bun pilot lângă tine, faci câteva lucruri instinctual: primul lucru este să frânezi, ca să reduci viteza, al doilea să ajustezi volanul în așa fel încât să nu ieși în decor, te asiguri că mașina este stabilă, nu alunecă, după care accelerezi.

Să luăm metafora aceasta și să o înțelegem în business. În momentul în care a apărut pandemia în martie, primul lucru pe care trebuia să îl faci era să pui frână maximă: reduceri maxime de cheltuieli, în așa fel încât să nu te suprindă diferența dintre cheltuilei și venituri, lucruri care s-au întâmplat în foarte multe companii: renegociere cu furnizori, reducere de costuri unde era posibil, renunțarea la servicii și produse nonesențiale etc.

Al doilea lucru, să ajustezi volanul în funcție de curbă. Adică începi să studiezi ce se întâmplă în economie. Ce fac companiile din străinătate și cele din același domeniu și cum se readaptează.

În martie-aprilie, când România era în lockdown, vedeam o grămadă de companii românești, care erau disperate, nu știau ce să facă, dar la o simplă căutare pe Google puteai de exemplu să găsești zeci de companii din America care au găsit metode de reinventare absolut fenomenale.

Unul dintre cele mai hazlii exemple, nu că aș fi de acord cu stitlul acesta de business și l-aș susține, dar mi s-a părut absolut hazliu, un bar de streaptease care a început să livreze mâncare la domiciliu și cumpărături oamenilor. Și pentru că erau fetele cele care făceau livrarea, aveau enorm de mare succes pentru că oamenii comandau să vadă 2 minute fata la ușă.

Trebuie să reajustăm volanul să ne readaptăm și să vedem ce merge în perioada asta.

Al treilea pas, după stabilizare, după ce ai găsit o nouă linie de business, ți-ai adaptat puțin afacerea și mișcările, poți să scalezi, poți să faci bani, poți să fii profitabil? Dacă ești stabil, accelerează! Bagă buget de marketing, bagă promovare, trimite articole, comunicate de presă la toate ziarele – “Uitați ce am făcut eu cu firma x, cum ne-am readaptat”. De ce? Presa e disperată să dea și exemple de succes pe lângă toate știrile negative.

După fiecare criza avem nevoie de câțiva ani să ne revenim la nivelul la care eram înainte de criză.

Economia funcționează ciclic, există creșteri și scăderi. De obicei, scădera de acum nu e mai mare decât cea anterioară. Pandemia aceasta face excepție, dar de obicei în timp scăderile nu sunt mai mari decât în trecut și creșterile sunt mai mari, adică ne revenim, doar că ia timp.

În criză sunt trei tipuri de companii: care generează schimbarea, cele care se adaptează la shimbare și cele care mor.

Întrebarea este câte companii reușesc să supraviețuiască 1-2 ani fără ajutoare și fără să revină la capacitatea lor anterioară lunii martie 2020.

Industrii întregi vor trebui să se readapteze. De exemplu, HORECA.

Oamenii sunt suprinși de trenduri care existau și au fost prezise. Covid 19 a accelerat aceste trenduri. Tot ce se întâmplă în economie, inclusiv la nivel medical.

În decembrie 2019, 50 la sută din firmele din România nu aveau site. Nu îți vine să îi strângi de gât? Ce-i cu voi?Sunteți în 2019! Oamenii vor online, consumă online și tu nu ești prezent. Nu că nu e bun site-ul, că nu arată bine. Nu ai site! După aceea vine pandemia și zici să te ajute guvernul. Tu de ani de zile puteai să vinzi online și acum, că nu se cumpără decât online, pentru că suntem închiși în casă, ai putea să vinzi pe bandă rulantă. Dar nu, tu în magazin, pentru că “nimic nu se compară cu contactul uman”. Așa îmi spuneau cei care explicau de ce nu au site. Succes cu contactul uman!

banner