Marinela Marc: A crescut numărul cazurilor de violență în școală, în pandemie

2

16 școli și grădinițe din județul Cluj sunt închise din cauza numărului mare de infectări cu Covid. 385 de clase din diferite școli sunt suspendate, după ce au fost semnalate cel puțin trei cazuri pe clasă. Însă acestea nu sunt singurele efecte ale pandemiei. Inspectorul școlar general din Cluj, Marinela Marc, a declarat faptul că a crescut numărul cazurilor de violență în școli. Aceasta a vorbit și despre situația epidemiologică din școli și despre metodele de evaluare a profesorilor de către elevi. Află aceste informații din emisiunea moderată de Bianca Pădurean la Via Cluj TV.

“Aproape zilnic au fost înregistrate cazuri de violență în școli. Sigur, unele minore, acestea arată că elevii s-au dezobișnuit de respectarea regulilor și de interacționeze social. (…) Poate și profesorii sunt preocupați de pregătirea echipamentelor și uneori le mai scapă din vedere supravegherea elevilor în pauze și se întâmplă, din păcate, și mici incidente”, a declarat Marinela Marc.

400 000 de teste pentru elevii din județul Cluj

La capitolul prevenție a răspândirii virusului în rândul elevilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a distribuit 400 000 de teste pentru instituțiile de învățământ din județ. Acestea sunt administrate de către personalul școlar sau de către părinți, în funcție de decizia școlii.

“O treime din testele de salivă pozitive sunt reconfirmate de PCR. Unele nu se confimă, dar, orocum, cred că este o măsură bună pentru că în momentul în care ai un semnal de alarmă, ca părinte, te duci, testezi copilul. Dacă este reconfirmat prin testul PCR îl ții acasă, îl tratezi, îl izolezi ca să nu transmită mai departe în colectivitate”, a mai spus inspectorul general.

De asemenea, vaccinul a devenit, de la începutul acestei săptămâni, accesibil și grupei de vârstă 5-12 ani.

“Recomand părinților să își vaccineze copiii. Chiar dacă contactează virusul, pot face o formă mai ușoară, pe care să o poată depăși fără complicații. Trebuie să evităm scenariul în care școlile se închid, readaptarea este foarte dificilă după această perioadă”, a adăugat Marinela Marc.

Elevii pot evalua cadrele didactice

Sub anonimat, elevii pot completa un formular de feedback pentru profesorii lor. În cazul în care rezultatele feedback-ului sunt negative, se vor lua măsuri pentru îndreptarea comportamentului acestora.

“Conducerea unității de învățământ are permisiunea de a lua măsuri pentru schimbarea situației, de la discuții până la cursuri de formare ale cadrelor didactice. Dacă rezultatele sunt problematice, se pot recomanda sancțiuni pe care să le aplice Consiliul de Administrație. Deși foarte rar, există chiar și posibilitatea de desfacere a contractului de muncă. La momentul actual, există comisii de cercetare disciplinară în Cluj”, a precizat Marinela Marc.

Două olimpiade naționale organizate la Cluj

Marinela Marc a mai declarat că prganizarea olimpiadelor va fi realută după o pauză de doi ani, iar Clujul va găzdui două etape naționale.

“Am fost solicitați de Minister să organizăm două etape naționale la Cluj. Vom organiza Olimpiada Națională de Matematică pentru minoritatea maghiară, respectiv Olimpiada Națională de Biologie”, a mai spus Marinela Marc la Via Cluj Tv.

VEZI ȘI:

Protest al profesorilor: testarea COVID a elevilor trebuie făcută acasă, nu la școală

Expert: Școala la Cluj ar trebui să se desfășoare ONLINE, nu există protecție în școli, ministrul Educației a pierdut vara